Ο Όλαφ Σολτς δεν υποστηρίζει την υποχρεωτική θητεία με βάση το σουηδικό μοντέλο

by admin
0 views

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υποστηρίζει την επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη χώρα του, σύμφωνα με το σουηδικό μοντέλο, αναφέρει το dpa.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη, ρωτήθηκε από τον Τύπο εάν η Γερμανία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του ανεπαρκούς στρατιωτικού προσωπικού μέσω της υποχρεωτικής στράτευσης, όπως στη Σουηδία.

O καγκελάριος απάντησε ότι «στο τέλος έχει να κάνει με το πώς μπορούμε να πείσουμε αρκετούς άντρες και αρκετές γυναίκες να εργαστούν στην Bundeswehr και να βρουν δουλειά εκεί».

Η στρατιωτική θητεία ήταν υποχρεωτική στη Γερμανία μέχρι το 2011, υπενθυμίζει το dpa.

Ο Scholz εκτίμησε ότι “αυτό δεν θα λειτουργούσε πλέον. Υπήρχαν πολλοί περισσότεροι στρατιώτες, υπήρχαν πολλοί περισσότεροι στρατώνες, υπήρχαν πολύ περισσότερες υποδομές που έπρεπε να κατασκευαστούν. Τίποτα από αυτά δεν είναι απαραίτητο σήμερα, ούτε είναι ένα σχέδιο που επιδιώκει κάποιος”.

Η δυναμικότητα του Bundeswehr πρόκειται να αυξηθεί έως το 2031 από 182.000 σε 203.000 στρατιώτες και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αναλύει τις πιθανότητες. “Οι προτάσεις έχουν εκφραστεί”, είπε ο Scholz, “αλλά δεν είναι καθόλου συγκρίσιμες με αυτό που είχαμε στη Γερμανία. Γι’ αυτό είναι καλό να περιμένουμε μέχρι να εμφανιστεί μια ισορροπημένη ιδέα“.

Όταν εγκαταλείφθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, πριν από 13 χρόνια, οι Χριστιανοδημοκράτες ήταν στην εξουσία στο Βερολίνο. Ωστόσο, ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα για σταδιακή επιστροφή στο μέτρο, σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές του 2025.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, έχουν δεσμευτεί να επαναφέρουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εάν κερδίσουν τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Πιστόριους, του οποίου το υπουργείο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το προτεινόμενο έγγραφο μοντέλων, έχει περιγράψει προηγουμένως το σουηδικό σύστημα ως πρότυπο. Η Σουηδία εκπαιδεύει στρατεύσιμους, αλλά χρησιμοποιεί μόνο όσους εθελοντές χρειάζεται ο επαγγελματικός στρατός.

«Καμία χώρα δεν έχει τέλειο μοντέλο και όλοι σέβονται τις διαφορετικές χώρες που χρησιμοποιούν διαφορετικά μοντέλα για διάφορους ιστορικούς λόγους», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson μετά από συνομιλίες με τον Scholz. «Νομίζω, για εμάς, αυτό το μοντέλο λειτουργεί καλά», σχολίασε.

Αφού ανέστειλε τη στράτευση το 2010, η Σουηδία επανέφερε αυτή τη διάταξη το 2017. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson δήλωσε ότι “φυσικά, κάθε χώρα παίρνει τη δική της απόφαση για το πώς να στρατολογήσει και να αναπτύξει στρατιώτες. Νομίζω ότι βρήκαμε το κατάλληλο μοντέλο για τη Σουηδία”.

Στο σκανδιναβικό βασίλειο δεν στρατολογούνται όλοι οι νέοι και των δύο φύλων από κάθε γενιά. Όλοι λαμβάνουν ένα ερωτηματολόγιο και μερικοί προσκαλούνται για εκπαίδευση. Στη συνέχεια, μια επιλεγμένη ομάδα λαμβάνει προσφορές απασχόλησης στο στρατό.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ