Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποτυγχάνει να εκδώσει κοινό ψήφισμα για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

by admin
1 views

Σε έκτακτη σύνοδο στην Ουάσιγκτον χθες εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) δεν κατάφερε να υιοθετήσει κάποιο κοινό ψήφισμα που να απαιτεί από τις αρχές της Βενεζουέλας να δημοσιεύσουν άμεσα τα πρακτικά των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Η πρόταση δεν έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη για να εγκριθεί από το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού, αφού είχε 17 ψήφους υπέρ, καμία κατά, 11 αποχές και πέντε απουσίες.

Το κείμενο προέτρεπε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας να «δημοσιεύσει αμέσως τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας» και παράλληλα να πραγματοποιηθεί μια «συνολική επαλήθευση αυτών των αποτελεσμάτων, παρουσία ανεξάρτητων οργανισμών παρατήρησης, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η νομιμότητα τους».

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποτυγχάνει να εκδώσει κοινό ψήφισμα για τις εκλογές στη Βενεζουέλα
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Matias Delacroix)

Υπέρ της έκκλησης προς τη Βενεζουέλα ψήφισαν Αργεντινή, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Τζαμάικα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Σουρινάμ και Ουρουγουάη.

Απείχαν από την ψηφοφορία οι Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Γρενάδα, Ονδούρα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις και η Αγία Λουκία, ενώ δεν συμμετείχαν στη σύνοδο η Δομίνικα, το Μεξικό, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Η Βενεζουέλα εδώ και χρόνια δεν μετέχει στις εργασίες του OAS.

Αναφορικά με τη στάση της, η κολομβιανή κυβέρνηση εξήγησε ότι η αποχή της από το ψήφισμα για τη γειτονική της χώρα οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει να διατηρήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε έκκληση του OAS είναι «για τα μάτια του κόσμου», αφού η Βενεζουέλα δεν αποτελεί μέρος του αυτού του οργανισμού.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποτυγχάνει να εκδώσει κοινό ψήφισμα για τις εκλογές στη ΒενεζουέλαΟ Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αποτυγχάνει να εκδώσει κοινό ψήφισμα για τις εκλογές στη Βενεζουέλα
Φώτο Αρχείου – Ο γενικός γραμματέας του OAS, Luis Almagro. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του OAS, Λουίς Αλμάγκρο, κατά τη διάρκεια της συνόδου ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διατάξει τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγορώντας τον ότι έχει προβεί σε «λουτρό αίματος» κατά διαδηλωτών, αναφερόμενος στους 17 διαδηλωτές που σκοτώθηκαν σε διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ