Ο Καταλανός πολιτικός Κάρλας Πουιτζντεμόντ αναμένεται να συλληφθεί αν πατήσει ισπανικό έδαφος

by admin
1 views

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πριν από επτά χρόνια διέφυγε της σύλληψης του κρυμμένος στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου που τον οδήγησε εκτός Ισπανίας. Μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τον Κάρλας Πουιτζντεμόντ πρώην πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και επικεφαλής του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Junts. Με τον τρόπο αυτό απέφυγε να συλληφθεί , όπως συνέβη με τους υπόλοιπους Καταλανούς πολιτικούς (που συνελήφθησαν) με αφορμή την διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017 για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Τώρα σχεδιάζει να επιστρέψει. Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε επιθυμεί να βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη 8/8/24 στο καταλανικό κοινοβούλιο όπου θα γίνει η εκλογή του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας. Αυτό επετεύχθη με τις ψήφους των αριστερών Καταλανών αποσχιστών ERC καθώς, ναι μεν, οι σοσιαλιστές κέρδισαν τις πρόσφατες εκλογές αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Πουιτζντεμόντ κινδυνεύει να συλληφθεί αν επιστρέψει καθώς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Κι αυτό γιατί οι υπόλοιποι ηγέτες υπέρ της ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ηγέτη του ERC, Oriol Junqueras, αρκετών «πρώην τοπικών υπουργών» και ακτιβιστών, καταδικάστηκαν σε ποινές από εννέα έως 13 χρόνια φυλακή για εξέγερση και υπεξαίρεση το 2019 από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι περισσότεροι εξέτισαν μεγάλο μέρος της ποινής τους και τώρα χάρη και στον νόμο για την αμνηστία της κυβέρνησης Σάντσεθ μπορούν να ανασάνουν και να αποφυλακιστούν. Όχι όμως και ο Πουιτζντεμόντ , ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια και με συνεχείς νομικές διαδικασίες κατήγγελνε διεθνώς την ισπανική δικαιοσύνη από το Βατερλώ όπου διέμενε.

Τώρα είναι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας που, πέντε χρόνια μετά την ποινή, αρνείται να εφαρμόσει το νόμο περί αμνηστίας για το έγκλημα της υπεξαίρεσης σε όλους όσοι καταδικάστηκαν τότε αλλά και στον ίδιο τον Πουιτζντεμόντ. Ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα θεωρεί ότι τα δημόσια χρήματα που χρησιμοποίησαν για την προώθηση του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017 ήταν για προσωπικό τους όφελος. Γι αυτό και αφήνει ξεκάθαρο ότι αν ο Πουιτζντεμόντ πατήσει ισπανικό έδαφος, θα συλληφθεί.

Ο Πουιτζντεμόντ γνωρίζει ότι αυτό θα γίνει : “Όποιος πιστεύει ότι αυτό δεν θα έχει συνέπειες κάνει λάθος. Το να με δουν φυλακισμένο ήταν το ματαιωμένο όνειρο των Ισπανών διωκτών μου για επτά χρόνια. Για να το κάνουν θα πρέπει να παραβιάσουν πολλά πράγματα” τονίζει. Μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας καλείται να απαντήσει στην ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο του στη διαδικασία ανεξαρτησίας που ηγήθηκε από την κυβέρνησή του το 2017.

Στις εκλογές της Καταλονίας τον περασμένο Μάιο, ο Πουιτζντεμόντ πήρε μέρος ως υποψήφιος και επικεφαλής των Junts και πραγματοποίησε όλη την καμπάνια στα γαλλοϊσπανικά σύνορα χωρίς να πατήσει ισπανικό έδαφος.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Πουιτζντεμόντ αναμένεται να συλληφθεί και ενδεχομένως να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αν και ο κίνδυνος διαφυγής του είναι αποδεδειγμένος από τις ως τώρα ενέργειες του. Από την άλλη, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην εφαρμόσει τον νόμο περί αμνηστίας επειδή θεωρεί ότι δεν καλύπτει την υπεξαίρεση, δεν είναι οριστική, με ορίζοντα να αποφανθούν το Συνταγματικό Δικαστήριο και η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, ο νόμος περί αμνηστίας μπορεί επιτέλους να εφαρμοστεί στον Πουτζντεμόν και στους υπόλοιπους ηγέτες για αυτό το έγκλημα.

Πάντως ως τώρα οι Junts έχουν δηλώσει ότι αν συλληφθεί ο Πουιτζντεμόντ, τότε θα μποϊκοτάρουν την ερχόμενη Πέμπτη την εκλογή του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια στο καταλανικό κοινοβούλιο. Επιπλέον – και ελλείψει ειδησεογραφίας – τα σενάρια έλευσης του Καταλανού πολιτικού ξεκινούν από …τούνελ, ελικόπτερο, πορτ μπαγκάζ ή ακόμα και αλεξίπτωτο!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ