Ο Α. Μπλίνκεν  δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις Νετανιάχου περί διαβεβαιώσεων άρσης των περιορισμών των ΗΠΑ στην προμήθεια όπλων

by admin
5 views

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χτες  Τρίτη ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εργάζεται για την άρση των περιορισμών στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ, κάτι που ο κ. Μπλίνκεν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει.

Σε μια σπάνια αποκάλυψη λεπτομερειών διπλωματικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου που είναι συνήθως μυστικές, ο Νετανιάχου είπε ότι ενημέρωσε τον Μπλίνκεν κατά τη συνάντηση του την περασμένη εβδομάδα πως θεωρεί «αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει παρακρατήσει όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ»

 «Ως ο στενότερος σύμμαχος της Αμερικής, το Ισραήλ μάχεται για την επιβίωσή του και πολεμά το Ιράν και τους άλλους κοινούς εχθρούς μας». Μάλιστα ό Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κ. Μπλίνκεν τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται «μέρα νύχτα» για την κατάργηση τέτοιων περιορισμών, σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Μάιο σταμάτησε την αποστολή βομβών 2.000 λιβρών και 500 λιβρών λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά το Ισραήλ εξακολουθεί να περιμένει να λάβει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά όπλα.

 Ο Α. Μπλίνκεν δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της συνομιλίας του με τον Μπ. Νετανιάχου. Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, αρνήθηκε να αποκαλύψει τι συζητήθηκε μεταξύ τους ή να επιβεβαιώσει εάν του είχε δώσει τέτοιες εγγυήσεις για τις οποίες μίλησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

 Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αποστολές όπλων, με εξαίρεση μια μεγάλη αποστολή βλημάτων, προχωρούν δεδομένου ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει απειλές για την ασφάλεια εκτός της Λωρίδας της Γάζας, όπως η Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Εξήγησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν μια από τις αποστολές για τις οποίες μίλησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σχετικά με τις βόμβες των 2.000 λιβρών λόγω των ανησυχιών  για τη χρήση τους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως η Ράφα. Έσπευσε επίσης να συμπληρώσει ότι οι υπόλοιπες αποστολές συνεχίζονται κανονικά για να διασφαλιστεί ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ τον Απρίλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να του προμηθεύουν όπλα εάν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύσουν μεγάλη εισβολή στην πόλη Ράφα,

Υπενθυμίζεται ότι μέρες μετά την προειδοποίηση του Μπάιντεν, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι οι μαχητές του κινήματος ήταν κρυμμένοι εκεί και επανέλαβαν ότι η εξάλειψη της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων ήταν οι δύο κύριοι στόχοι του Ισραήλ.

 Η Ουάσιγκτον ωστόσο δεν θεώρησε την ισραηλινή επίθεση στην πόλη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση  και ως εκ τούτου δεν εφάρμοσε την προειδοποίηση της προς το Ισραήλ.

Η Washington Post ανέφερε τη Δευτέρα ότι δύο υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, συμφώνησαν να υποστηρίξουν μεγάλη πώληση όπλων στο Ισραήλ που περιλαμβάνει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-15 αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ