Ο αραβικός κόσμος στηρίζει την απόφαση της Μαδρίτης για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους – Άραβες ηγέτες επισκέπτονται τη Μονκλόα

by admin
4 views

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Tην υποστήριξη αραβικών και ισλαμικών χωρών για την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους έλαβε σήμερα η Ισπανία. Ο Πέδρο Σάντσεθ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δέχτηκαν στη Moncloa εκπροσώπους της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τη Γάζα: τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Mustafá τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας αλλά και εκπρόσωπο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC).

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Mohamed bin Abdulrahman bin Jassim al Thani, ο Ιορδανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ayman Safadi, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan, ο Τούρκος ομόλογός του, Hakan Fidan καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της OIC, Ibrahim Taha. Την ερχόμενη Δευτέρα ο Αιγύπτιος υπουργός, Samé Shukri, θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, καθώς  δεν μπόρεσε να παραστεί σε αυτή τη συνάντηση επειδή βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Κίνα. Στις δηλώσεις τους όλοι μίλησαν για “ιστορική απόφαση” και εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την ισπανική κυβέρνηση ενώ υποστήριξαν ότι ο “μόνος δρόμος για την ειρήνη είναι η λύση των δύο κρατών”.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας αναγνώρισε επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης την Τρίτη, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Σάντσεθ στην θεσμική δήλωση του,  διαβεβαίωσε ότι η απόφαση “δεν είναι εναντίον κανενός, και κυρίως δεν είναι εναντίον του Ισραήλ” και διευκρίνισε ότι ελπίζει να δει μια Παλαιστίνη που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα κυβερνάται από την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA ). Η αναγνώριση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ