Ουρουγουάη: Οι πρώην πρόεδροι ζητούν πολιτική βούληση για την ένταξη στη Λατινική Αμερική

by admin
1 views

Οι πρώην πρόεδροι της Ουρουγουάης José Mujica και Julio María Sanguinetti ζήτησαν κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ την πολιτική βούληση από τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής για την προώθηση μηχανισμών ένταξης στην περιοχή.

Αυτό εκφράστηκε στις παρεμβάσεις τους στο «Διεθνές Φόρουμ για την Περιφερειακή Ένταξη και Αλληλεγγύη. Προκλήσεις της συναίνεσης της Βραζιλίας», που πραγματοποιήθηκε με στόχο τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη για ένα σύστημα συνεργασίας και κοινής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Θέλουμε να ρωτήσουμε τις κυβερνήσεις της Αμερικής δύο πράγματα: Υποστηρίξτε τον εαυτό σας σε αυτούς τους θεσμούς που ήδη υπάρχουν και είναι ξεχασμένοι και παρουσιάζουν προτάσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα από τις εκτελεστικές εξουσίες», δήλωσε ο Mujica, πρόεδρος της Ουρουγουάης την περίοδο 2010-2015.

Αναφέρθηκε στη «συναίνεση της Βραζιλίας», που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2023 μετά από αίτημα του Βραζιλιάνου προέδρου, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, να εργαστεί πάνω σε αυτά τα θέματα και εξήγησε ότι το φόρουμ της Ουρουγουάης αυτής της Τρίτης επιδιώκει να μην σβήσει τη φλόγα που τον είχε στρέψει.

Ο Μουχίκα ζήτησε να «πέσουν στη γη» τα όνειρα ενσωμάτωσης των τελευταίων ετών μέσω των θεσμών που ήδη υπάρχουν στην περιοχή και απαρίθμησε πτυχές συνεργασίας που δεν απαιτούν περισσότερα χρήματα, αλλά μάλλον πολιτική βούληση.

Από την πλευρά του, ο Sanguinetti διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στον Τύπο ό,τι στην περίπτωση της Mercosur, το άνοιγμά της στον κόσμο εξαρτάται από την ικανότητα και την ευελιξία των κυβερνήσεων να κατανοούν η μία την άλλη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο Sanguinetti εξήγησε ό,τι στα πρώτα οκτώ χρόνια της, η Mercosur έπαιξε «θεαματικά», αλλά στη συνέχεια άρχισε να σπάει λόγω λάθος ιδεολογικοποίησης και οικονομικών ιδιαιτεροτήτων.

Ο Sanguinetti, πρόεδρος της Ουρουγουάης σε δύο περιόδους (1985-1990 και 1995-2000) είπε ό,τι μαζί με τον συνάδελφό του Mujica εργάζεται για να δείξει στους σημερινούς πολιτικούς ηγέτες τι είναι η δημοκρατία: «Δείξτε πώς μπορούμε και πρέπει να συνυπάρχουμε και ότι «υπάρχουν κοινά πράγματα που πρέπει να συνεχίσουν να μας ενώνουν».

Επισήμανε ό,τι η πολιτική ηγεσία είναι απαραίτητη γιατί είναι αυτή που πρέπει να αναζητήσει αυτές τις συναινέσεις.

«Δυστυχώς δεν έχουμε εύκολες στιγμές στη Λατινική Αμερική λόγω των ίδιων των εσωτερικών δημοκρατιών και επειδή αυτές οι ηγεσίες δεν είναι πάντα στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα πολιτικό σχέδιο ευθύνης», κατέληξε.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ