Ουάσιγκτον και Βερολίνο απαιτούν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα μετά τον πόλεμο

by admin
6 views

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Jacob Lew κάλεσαν χτες  Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην ισραηλινή πόλη Herzliya, τη μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου στη Λωρίδα.

Ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να είναι μέρος» της «επόμενης» της λήξης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας την ανάγκη για «πολιτική διοίκηση» της Λωρίδας, η οποία καταστράφηκε μετά από οκτώ και πλέον μήνες του πολέμου.

Ο Λιου πρόσθεσε: “Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να συνεργαστούν με τρόπο που να ταιριάζει στις ανάγκες του καθενός. Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό”, σημειώνοντας ότι η παρουσία μιας παλαιστινιακής αρχής στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να είναι επωφελής για το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη «λύση των δύο κρατών», δηλαδή τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει δίπλα-δίπλα με το Ισραήλ και θα εγγυάται την «ασφάλεια και την αξιοπρέπεια» των Παλαιστινίων τόσο στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λιου προειδοποίησε ότι «το να περιγραφεί αυτό ως νίκη για τη Χαμάς θα ισοδυναμούσε με την αντίθετη κατεύθυνση», αναφερόμενος στη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία πιστεύει ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα ήταν μια «ανταμοιβή» για τη Χαμάς για  την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στο νότο του εβραϊκού κράτους στις 7 Οκτωβρίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς, κυβερνά μόνο τη Δυτική Όχθη από τότε που η Χαμάς την απέλασε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007. Η Ουάσιγκτον απαιτεί μεταρρύθμιση της Αρχής ώστε να μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική πολιτική δομή της Λωρίδας.

Με τη σειρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ζήτησε μια «λύση δύο κρατών» ως «ο καλύτερος δρόμος για διαρκή ειρήνη» και «μεταρρύθμιση» χωρίς να «καταστραφεί» η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ουάσιγκτον και Βερολίνο απαιτούν ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα μετά τον πόλεμο
Germany’s Foreign Minister Annalena Baerbock speaks during the Herzliya Conference at Reichman University in Herzliya on June 24, 2024. (Photo by GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν επίσης αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού, η Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι «η καταστροφή και η αποσταθεροποίηση των υπαρχουσών δομών της Παλαιστινιακής Αρχής είναι επικίνδυνη και αντιπαραγωγική».

Αυτές οι δηλώσεις έρχονται την επόμενη ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή ότι η φάση των «βίαιων» μαχών κατά των μαχητών της Χαμάς, ειδικά στην πόλη Ράφα, νότια της Λωρίδας της Γάζας, «θα τελειώσει», αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ