Ολυμπιακοί Αγώνες: Το μεγαλύτερο εστιατόριο του κόσμου με 200 σεφ και 13 εκατ. γεύματα

by admin
5 views

Περισσότεροι από 200 σεφ είναι επιφορτισμένοι με την προετοιμασία 13 εκατομμυρίων γευμάτων για τους αθλητές και τις αθλήτριες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
Αναπόφευκτα το Ολυμπιακό Χωριό θα γίνει το σπίτι του μεγαλύτερου εστιατορίου του κόσμου .

Η σίτιση 15.000 διεθνών αθλητών από 208 χώρες και έθνη είναι ένα τεράστιο έργο, με 200 μάγειρες έτοιμους να ετοιμάζουν περισσότερα από 40.000 γεύματα κάθε μέρα, τόσο στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού όσο και σε 14 άλλα σημεία σε όλη την πόλη.

Στο σύνολο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, θα ετοιμαστούν και σερβιριστούν περισσότερα από 13 εκατομμύρια γεύματα: ο όγκος αυτός είναι ίσος με την ποσότητα φαγητού που παρέχεται σε συνολικά 10 Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου.

Επίκεντρο του γαστρονομικού αυτού άθλου θα είναι το συγκρότημα κινηματογραφικών στούντιο Cité du Cinéma στο Σεν Ντενίς, στα περίχωρα του Παρισιού.

Ευρώπη, Ασία, Καραϊβική

Εκεί οι αθλητές θα έχουν πρόσβαση σε έξι βασικούς τομείς αφιερωμένους στη γαλλική, την ασιατική, την αφρο-καραϊβική και την παγκόσμια κουζίνα, με 500 διαφορετικές συνταγές που καλύπτουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων.

Τα μενού προετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την Γαλλίδα πρώην χάλκινη Ολυμπιονίκη της Ιστιοπλοϊας Ελέν Ντεφρανς (Hélène Defrance) που πλέον εργάζεται ως διατροφολόγος. Όπως η ίδια λέει, επικέντρωσε την τεχνογνωσία της στο να παράσχει «μια περιεκτική, ευχάριστη και θρεπτική πρόταση που θα ικανοποιούσε κάθε τύπο γεύματος».

Έδωσε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των υλικών, αλλά και τις γεύσεις και την αισθητική γοητεία των συνταγών.
Ακτίνα 250 χιλιομέτρων

Το προσφερόμενο φαγητό στους Ολυμπιακούς διέπει επίσης ένας αυστηρός χάρτης ποιότητας.

Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών εργασίας με στόχο τη μείωση στο μισό του αποτυπώματος άνθρακα των παραγομένων γευμάτων, σε σύγκριση με το Λονδίνο το 2012. Ως αποτέλεσμα, το ένα τέταρτο όλων των συστατικών θα προέρχεται από ακτίνα 250 χιλιομέτρων από το Παρίσι, και το 20% θα είναι πιστοποιημένα βιολογικό.

Κρέας, γάλα και αυγά θα είναι άπαντα γαλλικά και το ένα τρίτο των τροφίμων θα είναι φυτικής προέλευσης.

Στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν εγκατασταθεί διακόσιες βρύσες νερού, χυμού και αναψυκτικών θα προσφέρονται μόνο επαναχρησιμοποιήσιμα ποτήρια και σερβίτσια.

Μεταξύ των 200 σεφ βρίσκονται και τρεις σούπερ σταρ (Chaignot, Mazzia και Benallal) , καθένας από τους οποίους έχει αναπτύξει ένα πιάτο με την υπογραφή που συνδυάζει τα καλύτερα της γαλλικής παράδοσης φτιαγμένα με τοπικά υλικά και εστιασμένα όλα με προσοχή στις διατροφικές ανάγκες των κορυφαίων αθλητών του κόσμου και βεβαίως τα αθλήματά τους.

«Ένας τζουντόκα άνω των 100 κιλών δεν τρώει το ίδιο με μια αθλήτρια 45 κιλών» λέει ο σεφ Charles Guilloy προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του έλαβαν επίσης υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τους πολιτισμικούς κανόνες διαφόρων χωρών για τη δημιουργία των συνταγών.

Τα πιάτα πολλά και τα υλικά ευφάνταστα:
Από τις πράσινες φακές που φύονται έξω από το Παρίσι έως το skyr το ισλανδικό «γιαούρτι».
Τη βασική συνταγή ίσως τη συμπυκνώνει όμως ένας από τους σεφ:
«Ζεστασιά, ευτυχία, και (μαγείρεμα) με βούτυρο»!

Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ