Οι 7 φοιτητές που πέθαναν στον σεισμό φταίνε σύμφωνα με το Εφετείο

by admin
3 views

Τη Δευτέρα (15/7) το Εφετείο της Λ’ Άκουιλα έκρινε πως ο θάνατος επτά φοιτητών σε καταρρεύσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του σεισμικού σμήνους του 2009 ήταν εν μέρει και δική τους ευθύνη. Το μεταδίδει ο Ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος την εφημερίδα της Λ’Άκουλια, Il Centro.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Η απόφαση, η οποία επιβεβαιώνει την πρωτοβάθμια απόφαση του 2022 σύμφωνα με την οποία η Ιταλική Προεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, κάνει λόγo για «απερίσκεπτη συμπεριφορά» των φοιτητών, οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στις οικίες τους παρ’ όλη τη σεισμική δραστηριότητα.

Η Corriere della Sera σημειώνει πως, σύμφωνα με την ερμηνεία των δικαστών «τα νεαρά θύματα του σεισμού τη νύχτα μεταξύ 5ης και 6ης Απριλίου 2009 δεν θα είχαν πεθάνει επειδή καθησυχάστηκαν και έτσι παρακινήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας μέσω της Επιτροπής Υψηλών Κινδύνων, αλλά λόγω ενός είδους λάθους κρίσης εκ μέρους τους: “απερίσκεπτη συμπεριφορά”».

Μάλιστα πρόσφατα η δικαστής Μόνικα Κρότσι είχε αναγνωρίσει την εκατό τοις εκατό ενοχή ενός θύματος ο οποίος φαίνεται πως «γνώριζε ότι ζούσε σε ένα μη ασφαλές κτίριο και θα έμενε ούτως ή άλλως στο σπίτι για να δώσει εξετάσεις την επόμενη μέρα]», όπως μεταδίδει η Corriere della Sera.

Η La Repubblica τονίζει δε πως υπεύθυνος της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας «είχε στείλει καθησυχαστικά μηνύματα αμέσως μετά τη σύσκεψη, τα οποία θα είχαν ωθήσει τους κατοίκους της Λ’ Άκουιλα να μην λάβουν τα παραδοσιακά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης των σπιτιών τους μετά από μια δόνηση» και γι’ αυτό «είναι πιθανό να ασκηθεί έφεση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του Εφετείου της Λ’ Άκουιλα».

Παρ’ όλα αυτά, τονίζει η εφημερίδα «σύμφωνα με τους δικαστές του δεύτερου βαθμού, δεν θα υπήρχαν ασφαλή στοιχεία για τις διαβεβαιώσεις σε σχέση με τη συμπεριφορά των νέων, οπότε θα έλειπε ο λεγόμενος “αιτιώδης σύνδεσμος” για την απόδοση αστικής ευθύνης».

Η δικαστική απόφαση προβλέπει επίσης πως οι συγγενείς των θυμάτων, όχι μόνο δεν θα αποζημιωθούν, αλλά θα πρέπει και να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα, ύψους περίπου 14.000 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ