Οι εγγραφές στα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

by admin
1 views

Άρχισαν οι εγγραφές για τα τμήματα των εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνώντου Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου. Τα μαθήματα της εκπαιδευτικής περιόδου 2024-2025 θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου (η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες) και θα συνεχιστούν έως τον προσεχή Ιούνιο. 

Τα εκπαιδευτικά αυτά εργαστήρια  αποτελούν μια σειρά από εξαιρετικές  προτάσεις, που η αφετηρία τους εντάσσεται στο πρώτο ξεκίνημα του ΛΕΒ (1920) με τα εργαστήρια κεντητικής, ασπροκεντήματος και  ραπτικής. Έκτοτε, ακολούθησαν μια πολυκύμαντη διαδρομή και εξελίχθηκαν με το χρόνο σε μια κοιτίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού,  συμβάλλοντας σ’ ένα παραδοσιακό κλάδο της τοπικής παραγωγικής οικονομίας και αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευαισθησία των γυναικών. Μετά την βιομηχανοποίηση των παραγομένων ειδών, οι δράσεις αυτές ατόνησαν. Το Λύκειο, ως κατεξοχήν θεσμός προβολής της παράδοσης, έθεσε ως προτεραιότητα την αναβίωσή τους και κατάφερε προ αρκετών ετών την επαναλειτουργία τους. Σήμερα στους κόλπους των εργαστηρίων λειτουργούν με επιτυχία τμήματα υφαντικής, κεντητικής, πλεκτικής, κοπτικής και ραπτικής.

Τα μαθήματα των παραπάνω εργαστηρίων, τρίωρης διάρκειας το καθένα ανά εβδομάδα, υλοποιούνται από Δευτέρα έως Πέμπτη στην αίθουσα «Μ. Γκέκου» των  Εργαστηρίων Παραδοσιακών Τεχνών  του Λ.Ε.Β. (Ρήγα Φεραίου – Δον Δαλεζίου). Ο χώρος αυτός αποτελεί ίσως  ένα από τα μοναδικά παραδείγματα της περιφέρειας ενός καλά οργανωμένου εργαστηρίου υφαντικής με μεγάλο αριθμό αργαλειών. 

Η διεύθυνση των παραπάνω  εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου &  Ρ.Φεραίου(γωνία).  Για τις εγγραφές πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά στο Λ.Ε.Β.  Ώρες: 11.30-14.00. Τηλέφωνα:2421305753-2421033938 και 6980706903,  6983280725, 6973814134.

Επίσης, από φέτος το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου επιλέχτηκε να φιλοξενήσει το «Πιλοτικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία» και συγκεκριμένα του κλάδου της Υφαντικής. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης Δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο: «Αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.».

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της Υφαντικής που θα διεξάγεται στα εργαστήρια του Λυκείου έχει θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση δύο εξαμήνων συνολικής διάρκειας 1040 ωρών. Στόχος της θεωρίας είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις σε τομείς που αφορούν στην ιστορία της υφαντικής και του υφάσματος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, την επεξεργασία των πρώτων υλών για την κατασκευή υφασμάτων αλλά και σε τομείς που αφορούν γενικότερα σε θέματα επιχειρηματικότητας και ελέγχου – προώθησης προϊόντων και σε θέματα παραδοσιακών τεχνικών και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο εργαστηριακό κομμάτι του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις διάφορες τεχνικές ύφανσης, απαραίτητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δόμηση της δικής τους δημιουργικής γλώσσας. Ταυτόχρονα θα διδαχθούν τις τεχνικές επεξεργασίας των πρώτων υλών και μεθόδους βαφικής ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάζουν και να υλοποιούν υφάσματα με χρήση αργαλειού αλλά και τις τεχνικές ψηφιακού σχεδιασμού και παραγωγής υφασμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ