Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βρίσκονται στην «τελική τους φάση», σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο

by admin
2 views

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στην «τελική τους φάση», αν και παραμένουν κάποια εμπόδια που θα συζητήσουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να επιλύσει ορισμένα από τα «τελικά κενά» για την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στον θύλακα και των Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στα τελικά στάδια και ότι μια συμφωνία μπορεί να κλείσει», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στον Τύπο αυτήν την Τετάρτη υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει «πολλή δραστηριότητα την επόμενη εβδομάδα» με περισσότερες συναντήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα. 

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ υποβάθμισε ορισμένες από τις δηλώσεις που έκανε ο Νετανιάχου αυτή την Τετάρτη στην ομιλία του ενώπιον των δύο βουλών του Κογκρέσου, στις οποίες υποσχέθηκε μια «ολική νίκη» επί της Χαμάς.

Αντί να πέσει στη ρητορική, η συνομιλία με τον Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στο πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία όταν και τα δύο μέρη καταλήξουν σε πιο στενές θέσεις, διευκρίνισε η πηγή.

“Δεν περιμένω ότι η συνάντηση (με τον Νετανιάχου) θα είναι ένα ναι ή όχι, είναι περισσότερο ένα “Πώς θα κλείσουμε αυτά τα τελικά κενά;” Και υπάρχουν κάποια πράγματα που χρειαζόμαστε από την ισραηλινή πλευρά, χωρίς αμφιβολία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι τελευταίες έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έλαβαν χώρα πριν από μερικές εβδομάδες στη Ντόχα και στο Κάιρο, με θετικά σημάδια ότι η συμφωνία πλησιάζει.

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο Νετανιάχου πρόσθεσε απαιτήσεις που εμπόδισαν για άλλη μια φορά τον διάλογο, όπως ο ισραηλινός έλεγχος του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας – τα σύνορα της Λωρίδας με την Αίγυπτο – και το πέρασμα της Ράφα.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ