Οι αρχές του Μεξικού συνδέουν τον Οβίδιο Γκουζμάν με την απαγωγή του «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα 

by admin
1 views

Η Γενική Εισαγγελία του Μεξικού (FGR) ανακοίνωσε ότι ερευνά την πιθανή εμπλοκή του Ovidio Guzmán, γνωστού και ως «El Ratón», στην απαγωγή του Ismael «El Mayo» Zambada. Ο Guzmán, ένας από τους γιους του Joaquín «El Chapo» Guzmán και ηγέτης της φράξιας Chapitos του καρτέλ Σιναλόα, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά έχει καταχωρηθεί ως «ελεύθερος» από το Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ από τις 23 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη του αδελφού του, Joaquín «El Güero» Guzmán López, και του Zambada σε ένα αγροτικό αεροδρόμιο στο Νέο Μεξικό.

Το FGR δήλωσε ότι έχει στοιχεία ότι ο El Ratón έφυγε από φυλακή υψίστης ασφαλείας εκείνη την ημέρα, αλλά αναγνώρισε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ή αν είναι ακόμη υπό κράτηση. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι επιδιώκει να εξακριβώσει αν εμπλέκεται στη σύλληψη του Ελ Μάιο, καθώς και του αδελφού του Χοακίν, ο οποίος παραμένει ο κύριος ύποπτος ότι απήγαγε τον Ζαμπάντα, τον νονό του, για να τον παραδώσει στις αμερικανικές αρχές.

«Η σύνδεση μεταξύ της κατάστασης και της θέσης του Ovidio ‘G’, η συμμετοχή του αδελφού του Joaquín στην υποτιθέμενη απαγωγή του Ismael ‘N’ (El Mayo), η βία με την οποία πραγματοποιήθηκε, καθώς και οι προφανείς παρατυπίες του αεροπλάνου που πραγματοποίησε την πτήση απαγωγής, αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα για την έρευνα αυτού του θεσμού, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Μεξικό», ανέφερε η FGR σε ανακοίνωσή της.

Η επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου από τον El Mayo, συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα και έναν από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές ναρκωτικών στον κόσμο, αποτελεί ήδη μέρος της έρευνας που ξεκίνησε στο Μεξικό και έχει γίνει η κύρια γραμμή έρευνας στην υπόθεση.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα εξετάζει τη χρονολογική σειρά της σύλληψης του El Mayo και τους λόγους για τους οποίους ο Ovidio Guzmán προφανώς αποφυλακίστηκε μερικές ημέρες νωρίτερα. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά αν η απελευθέρωση του Ovidio συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις διαπραγματεύσεις που ο αδελφός του Joaquín Guzmán πραγματοποιούσε εδώ και αρκετά χρόνια με τις αμερικανικές αρχές για να διαπραγματευτεί την παράδοσή του. «Ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 16 Αυγούστου 2024, δήλωσε σε αυτό το θεσμικό όργανο ότι ο Ismael ‘N’ έφτασε στη χώρα αυτή παρά τη θέλησή του και ότι είχε ενημερωθεί για διάφορες προτάσεις του Joaquín ‘N’ [Guzmán]’ να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές», αναφέρει το FGR.

Παρά τις κατηγορίες, δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη κατηγορία κατά του Ovidio Guzmán. Ο Jeffrey Lichtman, δικηγόρος της οικογένειας Guzmán, δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι «δεν υπήρξε καμία συμφωνία» μεταξύ των πελατών του και των αρχών.

Η διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη απελευθέρωση του El Ratón και τη σχέση της με τη σύλληψη του El Mayo προέκυψε λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της σύλληψης των Zambada και Joaquín Guzmán López. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κεν Σάλαζαρ δήλωσε μία ημέρα μετά τις συλλήψεις ότι ο γιος του Ελ Τσάπο βρισκόταν ακόμη στις αμερικανικές φυλακές. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ovidio Guzmán López παραμένει υπό κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε δήλωσή του, χωρίς να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ μας ενημέρωσε ότι ο Οβίντιο Γκουζμάν δεν έχει οριστικά αφεθεί ελεύθερος, υπήρξε αλλαγή στα προληπτικά μέτρα», δήλωσε η υπουργός ασφαλείας Ρόζα Ικέλα Ροντρίγκεζ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η μεξικανική κυβέρνηση, μία ημέρα μετά τις συλλήψεις. Το Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ δεν έχει επικαιροποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται ο Οβίντιο Γκουζμάν εδώ και ένα μήνα και εξακολουθεί να αναφέρεται ως «αποφυλακισμένος» στη βάση δεδομένων του.

Οι αμφιβολίες γύρω από τον Ελ Ρατόν έχουν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να αμφισβητεί ανοιχτά τη μη αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος του γιου του Ελ Τσάπο.

Οι μεξικανικές αρχές κατηγόρησαν εκ νέου τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ ότι δεν παρείχαν βασικές πληροφορίες για την υπόθεση. Το FGR δήλωσε ότι έχει υποβάλει δύο νομικά αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του πιλότου του αεροσκάφους που μετέφερε τον El Mayo και τον Joaquín Guzmán στις ΗΠΑ, καθώς και τις επίσημες άδειες για την προσγείωσή του σε αμερικανικό έδαφος. Άλλο ένα αίτημα υποβλήθηκε μέσω της Ιντερπόλ, αλλά το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν έχει λάβει απάντηση.

Το FGR παρουσίασε επίσης νέα ευρήματα σχετικά με το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Doña Ana, στη συνοριακή πόλη Santa Teresa (Νέο Μεξικό), στις 25 Ιουλίου. Επρόκειτο για ένα αεροσκάφος Beechcraft 200, το οποίο έχει ήδη ελεγχθεί από τις μεξικανικές αρχές. Είχε «ψευδή και επικαλυπτόμενη» εγγραφή και σειριακό αριθμό, και οι αρχικές εγγραφές ταυτοποιήθηκαν. «Η νόμιμη εγγραφή του εν λόγω αεροσκάφους ήταν N44JN και η αρχική νόμιμη σειρά BB191», σημείωσαν οι αρχές. Το αεροσκάφος καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 και στη συνέχεια στην Κολομβία, όπου έλαβε αμερικανική άδεια κυκλοφορίας. Το 2021, η πλαστή εγγραφή έγινε στο έδαφος των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη δολοφονία του διακεκριμένου πολιτικού της Σιναλόα Héctor Cuén, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει «δημόσιους υπαλλήλους από όλα τα επίπεδα της τοπικής Εισαγγελίας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι παρενέβησαν στη διαδικασία» λόγω των παρατυπιών στην εκδοχή των γεγονότων που παρέθεσαν οι αρχές της Σιναλόα σχετικά με τον θάνατό του.

Η Claudia Sánchez Kondo ανέλαβε την Τετάρτη ως νέα επικεφαλής της εισαγγελίας μετά την παραίτηση της Sara Bruna Quiñonez πριν από δύο εβδομάδες. Ο Cuén σκοτώθηκε στις 25 Ιουλίου, σε γεγονότα που προφανώς σχετίζονται με την απαγωγή και τη σύλληψη του El Mayo, σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Πηγή:EL PAÍS USA Edition

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ