«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου

by admin
1 views

Κυκλοφορεί εδώ και Λίγο καιρό το βιβλίο «Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας», ενώ ήδη πραγματοποίησε μεγάλο κύκλο εκδηλώσεων βιβλιοπαρουσίασης στην Ικαρία και τους Φούρνους. Πρόκειται για μία σημαντική και αναμφίβολα κοπιαστική δουλειά του Χρυσόστομου Φουντούλη, που είναι ο συγγραφέας – ερευνητής. Το συναρπαστικό βιβλίο διαβάζεται σχεδόν απνευστί.

Όσοι/ες δεν γνωρίζουν τα βασικά της ιστορίας της Ικαρίας την περίοδο της επανάστασής της το 1912 αποκτούν μία σαφή εικόνα.

Επίσης όσοι/ες είχαν ήδη τριβή με βασικές συνιστώσες της ιστορίας, το βιβλίο έρχεται όχι μόνο να προσφέρει διασταύρωση στοιχείων, αλλά να φωτίσει και παραμέτρους που δεν ήταν γνωστές.

Για παράδειγμα, η αναφορά ότι υπήρχαν Ικαριώτες που όταν η επανάσταση έδιωξε τους Τούρκους, ήθελαν να φέρουν τους Ιταλούς που ήδη κατείχαν τα Δωδεκάνησα, ενώ και μέσα στον ξεσηκωμό δεν έλλειψαν οι διεκδικήσεις προσωπικών συμφερόντων και «πόστων», που έθεσαν σε κίνδυνο την εξέλιξη αρχικά της αυτόνομης πορείας του νησιού σαν ανεξάρτητο κράτος και ακολούθως της ένωσή του με την Ελλάδα.

Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα και για το κοινό της Αθήνας, η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 7μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΕΚΠΑ – Κτίριο Κωστή Παλαμά, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Σίνα.

Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Μάκης Φουντούλης, ο εκδότης Ηλίας Φουντούλης, η Τούλα Σπανού (φυσικός) και ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις ΧΡΟΝΙΚΟ: «Το παρόν βιβλίο κυκλοφορεί 111 χρόνια μετά την Επανάσταση της Ικαρίας και 80 χρόνια μετά τη συγγραφή των Ικαριακών. Δεν παρουσιάζεται ως βιβλίο ιστορίας -δεν θα μπορούσε άλλωστε· παρουσιάζεται ως ιστόρημα -μια παρουσίαση “προφορική”, αφήγηση κάποιων γεγονότων- που φέρει την ελπίδα να ρίξει φως στη σχέση ενός Κύπριου με την Ικαρία και τα άλλα νησιά του Αιγαίου, και να δημοσιεύσει την άγνωστη αλληλογραφία του Αιγαιομάχου Μυριανθόπουλου με τον διανοούμενο διπλωμάτη Ίωνα Δραγούμη κατά την προεπαναστατική περίοδο (Δεκέμβριος του 1911 μέχρι τον Ιούλιο του 1912) και την περίοδο της Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας μέχρι τον Οκτώβριο του 1912 – τότε που οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου ονειρεύονταν την απελευθέρωσή τους από τους Ιταλούς ή τους Τούρκους και την ένωση με την Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά κείμενα του Μυριανθόπουλου που αφορούν στην “κατάληψη” της Ικαρίας στις 5 Νοεμβρίου 1912 από το αντιτορπιλικό “Θύελλα” και την περίοδο μετά την ένωση με την Ελλάδα, μέχρι τον Απρίλιο του 1915 που έφυγε από την Ικαρία. Δημοσιεύεται και μια επιστολή από την Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 1915, στην οποία συγχαίρει τον Ίωνα Δραγούμη ποπυ εκλέχτηκε βουλευτής Φλωρίνης. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)».

«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου«Οι Αιγαιομάχοι της Ικαρίας»: Ένα σημαντικό βιβλίο παρουσιάζεται στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου

Info
ISBN13 9789609659161
Εκδότης ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σειρά ΙΚΑΡΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Ιούνιος 2024
Αριθμός σελίδων 328
Διαστάσεις 24×18
Πρόλογος ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ Χ. ΗΛΙΑΣ
Επιμέλεια ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ-ΡΟΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ