Οικονομική ανάπτυξη, ασφάλεια και κυκλική μετανάστευση προτείνει ο Πέδρο Σάντσεθ στην περιοδεία του στην Δυτική Αφρική

by admin
1 views

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Αφρική και ειδικότερα στην Μαυριτανία, την Γκάμπια και την Σενεγάλη με σκοπό την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με αυτές τις χώρες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πρόκλησης με συνολική προσέγγιση.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η Μονκλόα αξιολογεί θετικά την περιοδεία αυτή και ο Πέδρο Σάντσεθ μέσω της πλατφόρμας Χ αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια των τριών αυτών χωρών «για να σταματήσει το δράμα χιλιάδων ανθρώπων που ρισκάρουν τη ζωή τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Η μετανάστευση δεν είναι παραμύθι, αυτό το ξέρουμε καλά εμείς οι Ισπανοί γιατί μέχρι πολύ πρόσφατα ήμασταν χώρα μεταναστών. Η Δυτική Αφρική μπορεί να βασιστεί στην Ισπανία».

Η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια σε τρεις τομείς: πρώτον, τη δημιουργία νέων ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης μεταναστών, δεύτερον η υποστήριξη της καταπολέμησης εγκληματικών οργανώσεων – που διακινούν παράτυπους μετανάστες – με την ενίσχυση των ικανοτήτων αυτών των χωρών σε θέματα ασφάλειας και, τρίτον, η προσφορά εναλλακτικών λύσεων στο πλαίσιο μιας τακτικής και ασφαλούς μετανάστευσης, όπως η δέσμευση για κυκλική (προσωρινή) μετανάστευση.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους προέδρους των τριών αφρικανικών χωρών, υπογράφηκαν μεμοράντουμ συνεργασίας, για ενέργεια, κατάρτιση νέων αλλά και σημαντικών επενδύσεων στις χώρες αυτές από ισπανικές εταιρίες. Μόνο στην Μαυριτανία υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές με 3.000 ισπανικές εταιρίες.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Africa Alianza Avanza”  που παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Ντακάρ και το οποίο αποτελεί ευκαιρία για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων στη Σενεγάλη και σε ολόκληρη την Δυτική Αφρική για την προώθηση της οικονομικής της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε ως παράδειγμα το νέο έργο του Hispasat, που στοχεύει στην παροχή δορυφορικής κάλυψης και στη βελτίωση της συνδεσιμότητας και ψηφιοποίησης της Σενεγάλης. Αξιοσημείωτη είναι και η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της COFIDES και FONSIS, που θα διευκολύνει τη διοχέτευση παραγωγικών επενδύσεων στη Σενεγάλη. Το πρόγραμμα “Africa Alianza Avanza” αποτελεί μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, στην κατάρτιση και στη δημιουργία ενός παραγωγικού ιστού και νέες ευκαιρίες σε μελλοντικούς τομείς.

«Στόχος είναι χιλιάδες νέοι Αφρικανοί να δουν το όνειρό τους για κατάρτιση και πρόσβαση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας να εκπληρώνεται» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός και κατέληξε ότι «το να μιλάς για την Αφρική σημαίνει να μιλάς για το μέλλον».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ