ΟΗΕ – Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

by admin
1 views

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ασύρματων στο Λίβανο θέτουν τις ζωές αμάχων σε σοβαρό κίνδυνο και παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

  • «Η χρήση καθημερινών πολιτικών αντικειμένων ως εκρηκτικών μηχανισμών εκθέτει ζωές αμάχων σε σοβαρό κίνδυνο και παραβιάζει τους νόμους του πολέμου», σημείωσε η Human Rights Watch.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φίρας Αλ-Αμπιάντ δήλωσε χτες Πέμπτη ότι ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις συσκευών ασύρματης επικοινωνίας τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασε τους 37 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες είναι χιλιάδες.

Οι βομβιστικές επιθέσεις της Τετάρτης, μέσω ασυρμάτου AECOM, σκότωσαν 25 άτομα και τραυμάτισαν εκατοντάδες, ενώ οι βομβαρδισμοί της Τρίτης, μέσω συσκευών τηλεειδοποίησης, σκότωσαν 12 άτομα και τραυμάτισαν περίπου 2.800 άλλους, εκ των οποίων 300 σε κρίσιμη κατάσταση.

Η διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λάμα Φακίχ, τόνισε ότι «το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη χρήση παγίδων, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε σοβαρούς κινδύνους ζωών αμάχων και η πρόκληση σκηνών που εξακολουθούν να εκτυλίσσονται σε όλο τον Λίβανο σήμερα».

Σύμφωνα με δήλωση που μεταδόθηκε από τον ιστότοπο της οργάνωσης, ζήτησε «να διεξαχθεί επειγόντως μια άμεση και αμερόληπτη έρευνα για αυτήν την επίθεση».

Η οργάνωση σημείωσε ότι «τα βίντεο που κυκλοφορούν και εξετάζονται από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ενήλικες και παιδιά σε αίθουσες έκτακτης ανάγκης με τραύματα στο κεφάλι, στο στήθος και στα άκρα».

  • Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα γύρω από την έκρηξη των walkie-talkies.

Ο Türk ανέφερε σε δήλωση ότι η ταυτόχρονη στόχευση χιλιάδων ατόμων, χωρίς να γνωρίζει ποιος μετέφερε τις συσκευές ή πού βρίσκονταν, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανώς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

 Ο Ύπατος Αρμοστής πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη, συνολική και διαφανής έρευνα για τις συνθήκες αυτών των μαζικών εκρήξεων και όσοι διέταξαν και πραγματοποίησαν τέτοιες επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν».

Πηγή: Al Jazeera

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ