Οδοιπορικό της DW στη Σούτζα: Χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο οι άμαχοι – Επικίνδυνοι δρόμοι και εγκλωβισμένοι ηλικιωμένοι

by admin
2 views

Η ρωσική πόλη Σούτζα, στο νότιο τμήμα της περιοχής Κουρσκ, και ακριβώς απέναντι από την ουκρανική πόλη Σούμι, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου εδώ και περίπου μία εβδομάδα και αγωνίζεται για περίπου δύο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας δημοσίευσε την Πέμπτη εικόνες του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσι να επισκέπτεται τη συνοριακή περιοχή, κοντά στο σημείο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική εισβολή τους στο ρωσικό έδαφος.

Αλλά το Κίεβο επέτρεψε επίσης στους δημοσιογράφους να συνοδεύσουν τις στρατιωτικές του δυνάμεις για μια σύντομη ματιά στην πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ανταποκριτής της DW στην Ουκρανία, Νικ Κόνολι.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος Ουκρανίας: «Δεν θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη γη, δεν τη χρειαζόμαστε»

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είπε ότι η αιφνιδιαστική εισβολή στη Ρωσία, για την οποία οι δυτικοί σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία λένε ότι δεν γνώριζαν προηγουμένως, είναι μια προσπάθεια δημιουργίας μιας «ουδέτερης ζώνης», λέγοντας ότι η Ρωσία εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία από το νότο του Κουρσκ.

Ωστόσο, η περιοχή στα βορειοδυτικά του Χάρκοβο αποτελεί μόνο ένα μικρό κλάσμα των κοινών συνόρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας σχεδόν 2.300 χιλιομέτρων (πάνω από 1.400 μίλια). Έτσι, ενώ η κατοχή αυτής της επικράτειας θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για μια ουκρανική συνοριακή πόλη όπως η Σούμι, ο συνολικός αντίκτυπός της ενδέχεται να είναι οριακός.

Ο Oleksiy Dmytrashkivskyi ονομάστηκε εκπρόσωπος της νεοσύστατης ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην περιοχή Κουρσκ και είπε στη DW ότι η επιχείρηση είχε επίσης σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στη Ρωσία ότι η σύγκρουση δεν ήταν μονόδρομος.

«Δεν θέλουμε να κρατήσουμε αυτή τη γη, δεν τη χρειαζόμαστε», είπε ο Dmytrashkivskyi. «Έπρεπε να το κάνουμε αυτό για να δείξουμε στον εχθρό μας ότι είναι επίσης ευάλωτος, ότι δεν είναι παντοδύναμος».

Οδοιπορικό της DW στη Σούτζα: Χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο οι άμαχοι – Επικίνδυνοι δρόμοι  και εγκλωβισμένοι ηλικιωμένοι
(AP Photo, File)

Το άγαλμα του Λένιν ανατράπηκε. Διακοπή ρεύματος, νερού και κινητής τηλεφωνίας

Ο ανταποκριτής της DW στην Ουκρανία, Νικ Κόνολι ανέφερε ότι εκείνοι οι άμαχοι που δεν μπόρεσαν να φύγουν έγκαιρα ήταν χωρίς ρεύμα, τρεχούμενο νερό και σήμα κινητού τηλεφώνου εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αποκομμένοι από τις οικογένειές τους στην υπόλοιπη Ρωσία.

Η επίσκεψή του, υπό την επίβλεψη Ουκρανών στρατιωτών, διήρκεσε μόλις λίγες ώρες. Μίλησε με μερικούς ντόπιους που κάθονταν έξω, κοντά σε ένα κελάρι όπου περνούν τις νύχτες σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ασφαλείς. Διαφορετικά, είπε ο Κόνολι, οι δρόμοι ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι και επικίνδυνοι, με τις χειροβομβίδες που δεν έχουν εκραγεί και ως επί το πλείστον μόνο το βουητό των γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας (για όσους μπορούν ακόμη να παράγουν τη δική τους ισχύ) ακούγεται.

Αυτοί που μένουν πίσω είναι ηλικιωμένοι ή φροντίζουν ηλικιωμένους

Μια γυναίκα που αυτοπροσδιορίστηκε ως Νίνα είπε ότι δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να φύγει και ότι τα άτομα που γνώριζε που έφυγαν το έκαναν ανεξάρτητα, με τα αυτοκίνητά τους.

Μένω μόνη μου. Η κόρη μου μένει μακριά. Δεν είχα τρόπο να βγω έξω. Φρόντιζα μια ηλικιωμένη φίλη, ήταν άρρωστη — δεν μπορούσα απλά να την αφήσω. Πέθανε χθες και την θάψαμε σήμερα“, Νίνα είπε.

Μια άλλη γυναίκα είπε ότι την προηγούμενη μέρα, ενώ βρήκε καταφύγιο στο κελάρι, το σπίτι της είχε καταστραφεί, πιθανότατα από πυρά πυροβολικού.

Ο Όλεγκ, ένας μεσήλικας που είπε ότι δεν είναι από τη Σούτζα αλλά ότι είχε έρθει στην πόλη με δουλειά την ημέρα που ξέσπασαν οι μάχες, σύντομα βρέθηκε παγιδευμένος. “Δεν καταλάβαμε τι συνέβαινε. Από τότε είμαι εδώ. Οι γονείς μου είναι πίσω στο χωριό, είναι 84 και 83 ετών. Δεν ξέρω τι τους έχει συμβεί και δεν ξέρουν τι μου συνέβη», είπε.

Το βίντεο από την Μπούτσα…

Αφού ο δημοσιογράφος μίλησε στους ντόπιους, ο Ουκρανός στρατιώτης Dmytrashkivskyi έβγαλε τον φορητό υπολογιστή του και άρχισε να τους δείχνει ένα βίντεο από την Μπούτσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την αρχική, αποτυχημένη απόπειρα του 2022 να περικυκλώσουν την ουκρανική πρωτεύουσα. Ανέφερε ότι οι ντόπιοι φαίνονταν εξαντλημένοι και μετά βίας μπορούσαν να πάρουν τίποτα μέσα.

Μερικοί Ουκρανοί στρατιώτες είπαν στον Κόνολι εκτός κάμερας ότι ήλπιζαν ότι αν έδειχναν στους απλούς Ρώσους τι έγινε στο όνομά τους στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει να αμφισβητήσουν την ιστορία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτό που αναφέρει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Λίγο μετά από αυτό, τα ουκρανικά στρατεύματα είπαν στον Κόνολι ότι ήταν ώρα να φύγει και η σύντομη επίσκεψή του τερματίστηκε.

Πηγή: DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ