Ν. Χριστοδουλίδης – OHE: Το μήνυμά μας προς τον ΓΓ είναι ότι είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε

by admin
1 views

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

Η συνάντηση που διήρκησε περίπου 20 λεπτά επικεντρώθηκε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο και στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Eίχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, μια συζήτηση που ξεκίνησε με τις ευχαριστίες του Γενικού Γραμματέα για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μια πρωτοβουλία η οποία βοήθησε σε σημαντικό βαθμό να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην περιοχή και παραμένει μια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε ισχύ.

Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Ευχαριστήσαμε τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος είναι πολιτικά δεσμευμένος όχι μόνο για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αναφερθήκαμε σε όλα αυτά που η δική μας πλευρά, αυτούς τους δεκαοκτώ μήνες που βρισκόμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και όχι ευχολόγια, έχουμε αποδείξει την πολιτική μας βούληση, την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των συνομιλιών αξιοποιώντας και το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε να συναντηθώ τόσο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Ο Γενικός Γραμματέας έχει αναλάβει εδώ και καιρό μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μια προσπάθεια που ελπίζω να καρποφορήσει. Επαναλαμβάνω από δικής μας πλευράς είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Ας αφήσουμε τον ΓΓ να κάνει τη δουλειά του. Όπως μας ενημέρωσε θα υπάρξει συνάντηση και με τον κ. Ερντογάν αύριο, μέσα στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, που θα έχει συνέχεια και θα προβεί ο ίδιος στις ανακοινώσεις».

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Αναπληρωτή Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ.

«Σίγουρα αυτή η συνάντηση αφορά και το Κυπριακό, αλλά περισσότερο θα δοθεί έμφαση στις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πλευράς των ΗΠΑ για να συμμετάσχουν και ουσιαστικά στην ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Αναμένουμε ότι μέσα στο 2025 θα γίνουν κάποιες θετικές ανακοινώσεις σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις που θα αποδεικνύουν την ενίσχυση των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή και για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης ένα θέμα που θα συζητηθεί αύριο, καθώς θα απασχολήσει την συνάντηση που θα έχουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γαλλίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ