Ν. Παππάς στο Πρώτο: Το έδαφος είναι έτοιμο για έναν εκλογικό συνασπισμό-Ο κόσμος μας λέει “κάντε κάτι” (audio)

by admin
1 views

Την πρόταση που έκανε για κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ και κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό που θα εκλεγεί από τη βάση κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Νίκος Παππάς, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

«Το έδαφος είναι έτοιμο για έναν εκλογικό συνασπισμό-Ο κόσμος μας λέει “κάντε κάτι”»

Όπως και δήλωσε αρχικά στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα, «Προφανώς δεν μιλάμε για ένωση κομμάτων. Μιλάμε όμως, για την ανάγκη μιας εκλογικής συνεργασίας, η οποία θα δημιουργήσει τον εκλογικό συνασπισμό, την εκλογική συμμαχία η οποία μπορεί να πάρει και το μπόνους με βάση έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν μπορεί να αλλάξει μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες πλέον μετά και την ευρωκάλπη ενδεχομένως να γίνουν πολύ νωρίτερα από την τριετία, όπου εξαντλείται τυπικά το συνταγματικό όριο των τεσσάρων ετών θητείας, έτσι δεν είναι; (…). Αναλύοντας την παρούσα πολιτική στιγμή, το έδαφος πάνω στο οποίο θα γίνει η πολιτική σύγκρουση, που δεν είναι άλλο από τον εκλογικό νόμο, αλλά και την ανάγκη, όπως λέμε εμείς της κοινωνίας, να απομακρυνθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να υπάρξει προοδευτικό πρόσημο, νομίζω ότι αυτή η προοπτική είναι η ενδεδειγμένη. Την είδα παντού μπροστά μου, εκεί που περιόδευα πριν τις εκλογές. Ο κόσμος ο προοδευτικός έλεγε κάντε κάτι, κάντε κάτι. Φτάνει ο κατακερματισμός. Αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ένα μείζον πολιτικό ζητούμενο. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη είναι μία τοποθέτηση γενναιότητας και τόλμης, η οποία περιγράφει και τον οδικό χάρτη αλλά και την τελική δημοκρατική διέξοδο για όλο τον προοδευτικό χώρο».

«Μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με το ΠΑΣΟΚ, να βρούμε ένα κοινό πρόγραμμα και αν δεν βρεθεί κοινός υποψήφιος πρωθυπουργός αυτό να το αποφασίσει η βάση»

Εν συνεχεία, ο κ. Παππάς υπογράμμισε το εξής στον κ. Σιαφάκα «η μόνη εξέλιξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει μείζον πολιτικό γεγονός είναι να καθίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο τραπέζι. Όλα τα άλλα έπονται και νομίζω ότι δεν πρέπει να βάλουμε προϋποθέσεις, οι οποίες απλώς θα δυσκολέψουν μια πορεία η οποία είναι απαραίτητη για τη νίκη στις επόμενες εκλογές (…). Βρισκόμαστε λοιπόν, στο σημείο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξει ο πόλος που έχει την αξιοπιστία ισχύος για τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Αυτή την ιστορική συγκυρία αντιλαμβάνεται, αυτή την ανάγνωση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γι’ αυτό προχωράμε με αυτό τον τρόπο και στη δημόσια συζήτηση. Είναι ένα τολμηρό βήμα (…). Αυτή η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει. Ήδη τα πρώτα θεμέλια του οδικού χάρτη έχουν μπει στον δημόσιο διάλογο. Μας χαροποιεί το ότι δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Αντιθέτως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι συνηγορούν στο ότι κάτι πρέπει να γίνει και θεωρώ ότι και οι επόμενες μέρες θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες σε σχέση με αυτά τα ζητήματα (…). Ναι, απολύτως λοιπόν, αυτό που λέω οδηγεί σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο και σε ένα κοινό πρόσωπο το οποίο θα είναι υποψήφιο για την πρωθυπουργία. Δεν είμαστε σε συνθήκες απλής αναλογικής. Αν ήμασταν σε συνθήκες απλής αναλογικής, θα λέγαμε κατεβαίνουν όλα τα κόμματα και δεσμευόμαστε από πριν ότι θα φτιάξουμε κυβέρνηση. Δεν είμαστε σε αυτή τη συνθήκη. Δεν είναι αυτό το πεδίο του πολιτικού ανταγωνισμού. Πρέπει να συνεργαστούμε προεκλογικά, να κερδίσουμε και αν δεν υπάρξει συμφωνία στο ποιο πρόσωπο θα ηγηθεί, όπως είπε και ο πρόεδρος του κόμματος, θα πρέπει να απευθυνθούμε στη βάση της Δημοκρατικής Αριστερής, προοδευτικής παράταξης».

Όλη η συνέντευξη του κ. Παππά ακολουθεί παρακάτω:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ