Ν. Βούτσης στο ΕΡΤΝews: Δεν φταίει ο Κασελάκης – Η κουλτούρα που έχει παραχθεί ακυρώνει μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία

by admin
2 views

«Αισθανόμαστε μια πολύ πικρή δικαίωση και ο τόνος είναι για μένα πικρή και λιγότερο δικαίωση», είπε στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Νίκος Βούτσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Γίνανε πολύ γρήγορα, δηλαδή μια απολίτικη, μεταπολιτική μάλλον διαδικασία ενός νέου αρχηγικού κόμματος, το οποίο ιδεολογικά, πολιτικά, αξιακά, με την καθοδήγηση και την προεδρία του κυρίου Κασελάκη απομακρυνόταν κάθε μέρα από την Αριστερά. Το είχαμε ιδεολογικά και πολιτικά αντιπαλέψει εν όψει τότε του συνεδρίου του 2022 και ήταν λάθος το ότι φύγαμε από την πολύ δημοκρατική διαδικασία, ένα συνέδριο 3- 5.000 ανθρώπων να εκλέγει τον πρόεδρό του και πήγαμε σε μια διαδικασία, επιτρέψτε μου την έκφραση πατέντα ελληνική, η οποία στο όνομα δήθεν της συμμετοχής της κοινωνίας στο να βγαίνει ο αρχηγός επί της επί της ουσίας υποκαθιστά και ακυρώνει και υπονομεύει τη λειτουργία των κομμάτων στην Ελλάδα. Και αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα που έχουν πάρει αυτό το δρόμο, δηλαδή, κάθε φορά τρεις, πέντε, έξι άνθρωποι, με προσωπική πλατφόρμα θέτουν εν όψει της κοινωνίας γενικά τις θέσεις τους για να εκλεγούν», είπε ο κ. Βούτσης.

«Είναι υποκατάστατο δημοκρατίας»

Δεν έχει καμία σχέση η λειτουργία η μεταπολιτευτική με όλες τις εκφάνσεις στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ ή προηγούμενα στον Συνασπισμό και σε άλλα κόμματα. Από τη ζωντάνια που υπήρχε σε αυτές τις συζητήσεις, στις οργανώσεις, στις σχέσεις τους με την κοινωνία που ανέπτυσσαν, τα τελευταία χρόνια εδραιώθηκε μία φορά το χρόνο, ή στα δύο χρόνια, να καλούνται αυτά τα μέλη να ρίξουν μια ψήφο, είπε ο Νίκος Βούτση , επισημαίνοντας:

Δεν φταίει ο κύριος Κασελάκης γι αυτό. Το βρήκε έτοιμο και ως κουλτούρα των μελών. Δηλαδή πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση σε όλους το ότι ταυτόχρονα φύγανε πέρυσι όχι μόνο το μεγάλο ποσοστό της παλαιότερης φρουράς και των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μεγάλο ποσοστό των νεότερων στελεχών γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι η ιδεολογία, η κουλτούρα που έχει παραχθεί, που ακυρώνει μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία. Το ότι επελέγη τελικά να κάνουν ένα συνέδριο κανονικό με νέους συνέδρους, με μια πολιτική συζήτηση που θα προηγηθεί, δείχνει ακριβώς πως το έχουν ανάγκη και τα ίδια τα στελέχη, .

Οι έδρες κάθε φορά είναι του λαού και της Αριστεράς και του προγράμματος που έχει παρουσιάσει και όλων των άλλων κομμάτων, είπε, τέλος, ο Νίκος Βούτσης.

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ