Ν. Αφρική: Ο πρόεδρος Ραμαφόζα θα καλέσει τα κόμματα σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

by admin
0 views

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, ανακοίνωσε αυτήν την Πέμπτη ότι το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) θα καλέσει άλλα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφού το πολιτικό κίνημα έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές της 29ης Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από το 1994.

«Συμφωνήσαμε ότι θα προσκαλέσουμε τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως την καλύτερη επιλογή για να προχωρήσουμε τη χώρα μας», είπε ο Ραμαφόσα ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της μαραθώνιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε αυτή την Πέμπτη από την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) του το CNA σε ξενοδοχείο στην πόλη Ekurhuleni, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

Μετά από περισσότερες από 12 ώρες διαβουλεύσεων κεκλεισμένων των θυρών, ο ηγέτης του ANC δήλωσε τη δέσμευση του κόμματος να διασφαλίσει ότι αυτή η εκτελεστική εξουσία που μοιράζεται «έχει τα μέσα και την ικανότητα να οικοδομήσει μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να τερματίσει τη διαφθορά, να αντιμετωπίσει το έγκλημα και να βελτιώσει τις υπηρεσίες διανομής”.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε επίσης την ανάγκη για έναν «εθνικό διάλογο που θα φέρει κοντά όλα τα κόμματα, όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους τομείς της κοινωνίας για να επιδιώξουν συναίνεση για τις ενέργειες που απαιτούνται για να προχωρήσει η χώρα».

Το ANC κέρδισε τις εκλογές με περίπου 40,20% των ψήφων και έλαβε 159 έδρες από τις 400 στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή). Όμως τα αποτελέσματα του ήταν πολύ χαμηλότερα από εκείνα που είχε στις προηγούμενες εκλογές του 2019 και έχασε την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά μετά το τέλος του διαχωριστικού καθεστώτος «απαρτχάιντ» και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Νότια Αφρική το 1994.

Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Δημοκρατική Συμμαχία των λευκών John Steenhuisen, η οποία βελτίωσε ελαφρώς τα αποτελέσματά της με 21,80% των ψήφων και 87 έδρες στην Βουλή. Η AD είναι κληρονόμος της λευκής πολιτικής ηγεσίας που αντιτάχθηκε στο «απαρτχάιντ» και παραδοσιακά συνδέθηκε με την ψήφο της λευκής μειονότητας.

Η έκπληξη ήρθε από το Κόμμα MK, το οποίο εισέβαλε στις πρώτες του γενικές εκλογές με σχεδόν 14,60% των ψήφων και άρπαξε την τρίτη θέση από τους Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας του Julius Malema, ο οποίος έπεσε στην τέταρτη θέση με 9,50%.

Αυτά τα ποσοστά μεταφράζονται σε 58 έδρες για το Κόμμα MK και 39 για το EFF, αντίστοιχα. Έτσι, το ANC εξαναγκάστηκε σε ένα άγνωστο σενάριο: αυτό των εκλογικών συμφώνων που, όπως ήταν αναμενόμενο, θα δώσουν στη νεαρή νοτιοαφρικανική δημοκρατία την πρώτη της κυβέρνηση συνασπισμού. 

Πηγή: RTVE.es / EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ