Νορβηγία: Εκτοξεύει τις αμυντικές της δαπάνες – Θα αυξηθούν κατά 52 δισ. ευρώ τα επόμενα 12 χρόνια

by admin
0 views

Το νορβηγικό κοινοβούλιο συμφώνησε ομόφωνα την Τρίτη να συμπληρώσει τον αμυντικό προϋπολογισμό με 600 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 52 δισεκατομμύρια ευρώ) για τα επόμενα 12 χρόνια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Όσλο, σύμφωνα με το πρακτορείο dpa.

Τα νορβηγικά κόμματα τάχθηκαν επίσης υπέρ της προσθήκης 11 δισεκατομμυρίων κορωνών σε αυτό το ποσό.

Ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store εκτίμησε τις αλλαγές που έγιναν από το νομοθετικό σώμα στα αμυντικά σχέδια ως «ιστορικές». «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους συμμάχους μας και άλλους ότι η Νορβηγία είναι ενωμένη για να ενισχύσει την άμυνά της», είπε, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν σε αυτό.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά προτείνει την αγορά πέντε υποβρυχίων τον Απρίλιο. Το κοινοβούλιο πρόσθεσε ένα ακόμη, καθώς και ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας. Η Νορβηγία σκοπεύει να επιτύχει έως το 2036 καταβολή του  3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για την άμυνα, πάνω από το επίπεδο του 2% του ΑΕΠ που ζητείται σήμερα από το ΝΑΤΟ. Το νέο αμυντικό σχέδιο πρόκειται να εγκριθεί στις 11 Ιουνίου.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε το 2022, προκάλεσε ανησυχία στο σκανδιναβικό βασίλειο και ώθησε δύο άλλες σκανδιναβικές χώρες τη Φινλανδία και τη Σουηδία, μέχρι πρόσφατα ουδέτερες να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ