Νηνεμία επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, μία μέρα πριν από την ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole

by admin
1 views

Μικρές ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα 22/8 οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματι-στηριακές αγορές, καθώς, αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές αναζητούν ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 30-31 Ιου-λίου που δημοσιεύθηκαν χθές, οι πλειοψηφία των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν, επίσης, τον Σεπτέμβριο ως την επόμενη καλύτερη ευκαιρία για να επανεξετάσουν το επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 17ης και 18ης Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη.

«Η σταδιακή άμβλυνση του περιορισμού της πολιτικής ήταν μια πράξη εξισορρόπησης, καθώς ήταν επίσης σημαντικό να μην ζημιωθεί αδικαιολόγητα η οικονομία διατηρώντας τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο για πολύ καιρό», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ευρέως ως μια καλή στιγμή για την επανεκτίμηση του επιπέδου του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και καταλήγουν με την χχαρακτηριστική φράση: «Αυτή η συνεδρίαση (εννοούν τη συνεδρί-αση στις 12/9) θα πρέπει να προσεγγιστεί με ανοιχτό μυαλό».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο εμφανίζει άνοδο κατά 0,28%, στο Παρίσι ο βασι-κός δείκτης παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,24%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,73%, το Μιλάνο ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,04% ενώ, στο Λονδίνο ο σημειώνει μικρά κέρδη κατά 0,15%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας περίπουστα ίδια επίπεδα των 60-70εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε γύρω από τις 1430 μονες παρουσιάζοντας οριακές μεταβολές.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,23%. Παράλληλα, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης, στο 2,94%. Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κινεί-ται υψηλότερα κατά 3 bps στο 3,58%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,03% και της Πορτογαλίας κυμαίνεται στο 2,81%, με αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης ενώ, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης, στο 3,27%.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Σε ελαφρώς ανοδική πορεία βρίσκονται, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,44%, στα 72,25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,54%, βρίσκεται στα $ 76,46.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρά κέρδη έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στο 1,1134 δολ./ευρώ ενώ με το ιαπωνικό βρίσκεται στα 146,10 γιεν/δολ.

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, με τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου να διαπραγματεύ-ονται, στα 2536,50 δολ./ουγκιά. Επίσης, απώλειες καταγράφει και το ασήμι, που υποχωρεί λίγο κάτω από τα 30 δολάρια ανά ουγκιά.

Ρεπορτάζ: Παντελής Μάνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ