ΝΑΤΟ: Στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, για τη Σύνοδο Κορυφής – 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας

by admin
2 views

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σειρά σημαντικών επαφών, και αναμένεται να θέσει επι τάπητος και το θέμα της μη τήρησης της  Συμφωνίας των Πρεσπών απο τη Βόρεια Μακεδονία.

O πρωθυπουργός αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της προκλητικής ρητορικής της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας και κυρίως στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes, ενώ αναμένεται να τονίσει ότι το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι στο ΝΑΤΟ οφείλεται και στη συμφωνία που έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

Δεν έχει προγραμματισμένη διμερή συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
 
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο όμως και για τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν με τις διπλωματικές διεργασίες να εντείνονται.

H Ελλάδα ανήκει στην πλευρά των κρατών που πιέζουν όλους τους συμμάχους να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ώστε να καλύψουν την πρόβλεψη για δαπάνες που ανέρχονται τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους, ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια των συνόρων και ο ρόλος της Ε.Ε., εντός του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Τρίτη 9 Ιουλίου

  • Συζήτηση στο Council on Foreign Relations με Daniel Speckhard
  • Επαφές με μέλη Κογκρέσου
  • Συμμετοχή σε επετειακές εκδηλώσεις Συμμαχίας

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις ΗΠΑ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας, οι οποίοι θα έχουν ξεχωριστές διμερείς επαφές με ομολόγους του που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.
 
Την συνάντησή τους θα απασχολήσει το πως θα λειτουργήσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία στις 10 Ιουλίου θα παραδώσει την έκθεσή της μετά την πρόσφατη αποστολή της στην Κύπρο και τις συνομιλίες που είχε με τις δυο πλευρές.

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής

  • Ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων Συμμαχίας
  • Επιβεβαίωση στήριξης Ουκρανίας
  • Εμβάθυνση εταιρικών σχέσεων (Ευρωπαϊκή Ένωση και IndoPacific 4 )

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας, ενώ είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον οικοδεσπότη Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποδέχεται τους ηγέτες της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη σκιά των φημών για την υγεία του. Τις επικρίσεις των Νατοϊκών αναμένεται να δεχτεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος τα προηγούμενα 24ωρα συναντήθηκε με τους ηγέτες Ρωσίας και Κίνας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις διεργασίες της Συνόδου στην Ουάσιγκτον. 

Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις ακόμη και μέσα από το Δημοκρατικό κόμμα, να αποσυρθεί από την κούρσα, κυρίως μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ στα τέλη Ιουνίου, στο οποίο ο Μπάιντεν εμφανίστηκε σε σύγχυση.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι «δεν εντόπισε ενδείξεις» ανησυχίας από τα μέλη της Συμμαχίας αναφορικά με την κατάσταση του Μπάιντεν.

«Οι σύμμαχοί μας αναμένουν από τις ΗΠΑ να έχουν ηγετικό ρόλο» και «ποιος θα μπορούσε να με αντικαταστήσει; Διεύρυναν το ΝΑΤΟ, το έκανα πιο ισχυρό», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Εν αναμονή του Ζελένσκι»

Στο μεταξύ χθες η Ρωσία διεξήγαγε μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον ουκρανικών πόλεων, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων.

Από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς «πιο ισχυρή απάντηση» απέναντι στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι αναμένεται στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 1949, ως απάντηση στη σοβιετική απειλή.

Το Κίεβο ζητεί κυρίως περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ανάμεσά τους συστοιχίες Patriot, πυραύλους εδάφους- αέρος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί έναντι των βαλλιστικών πυραύλων. Τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει δεκάδες θανάτους και έχουν καταστρέψει τις μισές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Μόνο η Γερμανία και η Ρουμανία έχουν προς το παρόν απαντήσει σε αυτό το αίτημα, δεσμευόμενες να προσφέρουν η κάθε μία ένα σύστημα Patriot. Η Ολλανδία προσπαθεί από την πλευρά της να συγκεντρώσει διάφορα εξαρτήματα για να φτιάξει μια ολόκληρη συστοιχία προς όφελος της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα προσφέρουν ακόμη μία.

Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες ότι θα ανακοινώσει, μαζί με τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, «νέα μέτρα για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας προκειμένου να τη βοηθήσουμε να προστατεύσει τις πόλεις και τους αμάχους της από τα ρωσικά πλήγματα».

Το Κίεβο ελπίζει επίσης, χωρίς να διατηρεί αυταπάτες, ότι θα προχωρήσει στην Ουάσινγκτον η υποψηφιότητά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μετά την απογοήτευση που προκάλεσε η απουσία προόδου στο θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη πριν από ένα χρόνο στο Βίλνιους. Η Ουκρανία επιθυμεί να λάβει επίσημη πρόσκληση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, είναι αντίθετες.

Ωστόσο αναμένεται να λάβει τη διαβεβαίωση ότι η υπόσχεση για την ένταξή της θα είναι «μη αναστρέψιμη», σύμφωνα με διπλωμάτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα προστεθούν και κάποιοι όροι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των μέτρων υπέρ της Ουκρανίας, που θα ανακοινωθούν στη σύνοδο κορυφής, θα αποτελούν στοιχεία που θα ευνοούν την ένταξή της στη Συμμαχία.

Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να τεθεί η Ουκρανία σε μια θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στο πλαίσιο της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα» της ένταξής της, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος.

Πηγή: ΕΡΤΝews, Γεωργία ΣκιτζήΝίκος Μελέτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ