Ναρκοπέδιο ο Λίβανος — Δραματική έκκληση της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ

by admin
1 views

Ναρκοπέδιο θυμίζει ο Λίβανος, καθώς η επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δημιουργεί μια νέα οδυνηρή πραγματικότητα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Το νέο μπαράζ σφοδρών αεροπορικών επιδρομών στον νότιο Λίβανο είχε συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 45 νεκρούς, ενώ από την πλευρά της η σιιτική οργάνωση έπληξε τη νύχτα στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ισραηλινού στρατού, η στρατιωτική ηγεσία της Χεζμπολάχ σχεδόν αποδεκατίστηκε.

Μετά τον υβριδικό πόλεμο των προηγούμενων ημερών και χωρίς καμία αναφορά στην επίθεση με τις εκρήξεις των βομβητών, ο Νετανιάχου είπε ότι η χώρα του χτύπησε την σιιτική οργάνωση με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί.

Στο μεταξύ νέες απειλές κατά του Ισραήλ εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, δια στόματος του αναπληρωτή αρχηγού της οργάνωσης. Ο Ναίμ Κασέμ, μιλώντας στην κηδεία του Ιμπραχίμ Ακίλ, του επικεφαλής της επιλεκτης ομαδας Ραντουαν της Χεζμπολάχ, που σκοτώθηκε την Παρασκευή στο νότιο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτό από ισραηλινά πυρά διεμήνυσε πως ο πόλεμος με το Ισραήλ «έχει περάσει σε νέα φάση» και περιέγραψε τις μάχες έναντι του Ισραήλ ως «μία μάχη ξεκαθαρίσματος ανοιχτών λογαριασμών»

«Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν και δεν φοβόμαστε τις πιο επικίνδυνες πιθανότητες. Και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα στρατιωτικά σενάρια», δήλωσε ο Κασέμ.

Aπό την πλευρά του το Ισραήλ, και συγκεκριμένα ο αρχηγός του Ισραηλινού Στρατού δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα «χτυπήσει όποιον απειλεί» τους Ισραηλινούς πολίτες τονίζοντας ότι οι συνεχείς επιχειρήσεις του στρατου κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, αποτελούν ένα «μήνυμα» προς τους εχθρούς της χώρας στην Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν.

«Θα χτυπήσουμε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο Χέρτζι Χαλεβί μέσω βίντεο.

Την ίδια ώρα, οι παγκόσμιες δυνάμεις κάνουν έκκληση στις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σε σύντομη συνέντευξή του στο CNN στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, εκφράζει ανησυχίες ότι ο Λίβανος θα μετατραπεί σε «μία άλλη Γάζα»

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε επίσης σήμερα το Ισραήλ ότι μία πολεμική κλιμάκωση στα σύνορα με τον Λίβανο δεν είναι προς το συμφέρον του, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση, δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, απηύθυνε έκκληση για «εκεχειρία» τόσο στο βόρειο μέτωπο όσο και στο μέτωπο της Γάζας.

Επίσης, υπήρξε παρέμβαση της Αιγύπτου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Κάιρο εκφράζει φόβους για ένα περιφερειακό πόλεμο και ότι «η κλιμάκωση Λιβάνου-Ισραήλ υπονομεύει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα».

Αθηνά Κοροβέση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ