Νέο μακελειό στον Νίγηρα: Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί νεκροί σε επιθέσεις ανταρτών

by admin
1 views

Τουλάχιστον δώδεκα στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τριάντα και πλέον τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια δυο χωριστών εφόδων ανταρτών και της πυροδότησης αυτοσχέδιας νάρκης κατά προσωπικού από την Κυριακή ως προχθές Τρίτη, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα χθες Τετάρτη, μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

Την Κυριακή, στον νομό Τιλαμπερί, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Νιαμέ, πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν όταν επιτέθηκαν στη θέση τους «ορδές εγκληματιών που κατέφθασαν κατά εκατοντάδες», σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Εστάλησαν αμέσως χερσαίες και αεροπορικές ενισχύσεις οι οποίες σκότωσαν «πάνω από 100 τρομοκράτες», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν δόθηκε καμιά διευκρίνιση για τις ταυτότητες των δραστών της επίθεσης.

Τη Δευτέρα, στον νομό Ντιφά (νοτιοανατολικά), όπου εξαπολύονται συχνά επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), περίπολος έπεσε σε «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό» με αποτέλεσμα «τον θάνατο πέντε γενναίων στρατιωτών».

Σε αντίδραση, «χειρουργικό πλήγμα» από αέρος επέτρεψε, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, να σκοτωθούν «τρομοκράτες» που ευθύνονταν για την επίθεση και να «καταστραφούν πιρόγες και πολεμικό υλικό».

Προχθές Τρίτη, στον νομό Αγκαντέζ, στον απώτερο βορρά, άλλη επίθεση στοχοποίησε «στρατόπεδο και θέση της χωροφυλακής στη Σιρφά».

Δυο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν καθώς «προσπαθούσαν να κάνουν έλεγχο στο όχημα των δραστών της επίθεσης», εξηγήθηκε στο «δελτίο επιχειρησιακών δραστηριοτήτων» που μεταδόθηκε από το δίκτυο Télé-Sahel.

Κατά την ίδια πηγή, άρχισε αμέσως «επιχείρηση καταδίωξης» προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες, «που τράπηκαν σε φυγή κατευθυνόμενοι προς τα σύνορα με τη Λιβύη».

Την ευθύνη για αυτή την τελευταία επίθεση ανέλαβε νέα ένοπλη οργάνωση, το Πατριωτικό Κίνημα για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη (Mouvement patriotique pour la liberté et la justice, MPLJ)· κατ’ αυτό, σκοτώθηκαν 14 στρατιωτικοί και δυο χωροφύλακες, ενώ το ίδιο υπέστη δυο απώλειες.

Το MPLJ, που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές Αυγούστου, αποσχίστηκε από το Πατριωτικό Μέτωπο για την Ελευθερία (Front patriotique pour la libération, FPL), κίνημα ανταρτών που μάχεται για την απελευθέρωση του νιγήριου πρώην προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος της χούντας μετά την ανατροπή του με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου 2023.

Όταν κατέλαβαν την εξουσία, πριν από έναν χρόνο και πλέον, οι πραξικοπηματίες επικαλέστηκαν την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.

Όμως οι επιθέσεις τζιχαντιστικών και άλλων οργανώσεων συνεχίζονται και κλιμακώνονται: σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι, στρατιωτικοί και άμαχοι, έναντι 650 την περίοδο από τον Ιούλιο του 2022 ως τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ