Μ. Στριπ: Μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερη ελευθερία στο Αφγανιστάν από ό,τι μια γυναίκα

by admin
1 views

Μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερη ελευθερία στο Αφγανιστάν από ό,τι μια γυναίκα, δήλωσε η Μέριλ Στριπ στα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να κάνει τους παγκόσμιους ηγέτες να εστιάσουν την προσοχή τους στη δεινή θέση των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτή η κοινωνία έχει ανατραπεί είναι ένα προειδοποιητικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Στριπ σε εκδήλωση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχώρησαν μετά από 20 χρόνια πολέμου. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιδιώξει μια ενοποιημένη παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν πάρει αυστηρά μέτρα κατά των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Σήμερα στην Καμπούλ μια θηλυκή γάτα έχει περισσότερες ελευθερίες από μια γυναίκα. Μια γάτα μπορεί να πάει να καθίσει στο μπροστινό σκαλί της και να νιώσει τον ήλιο πάνω στο πρόσωπό της. Μπορεί να κυνηγήσει έναν σκίουρο στο πάρκο. Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα, επειδή τα δημόσια πάρκα έχουν κλείσει για τις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η Στριπ.

«Ένα πουλί μπορεί να τραγουδήσει στην Καμπούλ, αλλά ένα κορίτσι όχι και μια γυναίκα δεν μπορεί να το κάνει δημοσίως», είπε.

Χωρίς μορφωμένες γυναίκες, χωρίς γυναίκες στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των ηγετικών ρόλων, και χωρίς να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του μισού του πληθυσμού του, το Αφγανιστάν δεν θα πάρει ποτέ τη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ