Μ. Ανατολή: Διαψεύδει η Centcom εμπλοκή στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων – Aντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

by admin
0 views

Η έκρηξη χαράς στο ισραήλ για την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων της Χαμάς συνοδεύτηκε από ογκώδη διαδήλωση στο τελ Αβίβ με σύνθημα «ο τρόμος πρέπει να σταματήσει», καθώς αγνοείται η τύχη 116 ομήρων εκ των οποίων οι 41, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι νεκροί. Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ απαιτώντας τον τερματισμό του οκτώ μηνών πολέμου.

Την ίδια μέρα, η βοήθεια άρχισε να ρέει στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας μέσω της ανακατασκευασμένης, προσωρινής προβλήτας, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM η οποία παράλληλα διευκρίνισε ότι η προβλήτα δεν χρησιμοποιήθηκε για την χθεσινή απελευθέρωση τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Μια ζώνη νότια της εγκατάστασης αυτής χρησιμοποιήθηκε από τους Ισραηλινούς για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου είναι ψευδής», τόνισε η αμερικανική διοίκηση καθώς αναρτήσεις στο διαδίκτυο μιλούν για το αντίθετο.

Χθες, γύρω στις 10.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (Centcom) «ξεκίνησε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Παραδόθηκαν συνολικά 492 τόνοι απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η 26χρονη Noa Argamani, ο 22χρονος Almog Meir Jan, ο 27χρονος Andrey Kozlov και ο 41χρονος Shlomi Ziv διασώθηκαν σε αποστολή κατά την οποία έγιναν σκληρές μάχες και σκοτώθηκε αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Έκκληση Αμπάς στον ΟΗΕ – Καταγγέλλει σφαγή στη Νουσεϊράτ

Στο Νουσεϊράτ, όπου κρατούνταν οι όμηροι, οι Παλαιστίνιοι περιέγραψαν ανελέητους βομβαρδισμούς και σφοδρά πυρά.

Οι όμηροι είναι μεταξύ των επτά που οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν ζωντανούς από τότε που οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνέλαβαν 251 ανθρώπους στην επίθεσή του Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να μας βομβαρδίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις για να καλύψουν τη διαδικασία αποχώρησης», είπε Παλαιστίνιος, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μίλησε για σφαγή και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Σμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι «ο αριθμός των θυμάτων από τη σφαγή της ισραηλινής κατοχής στο στρατόπεδο Νουσεϊράτ έχει αυξηθεί σε 210 μάρτυρες και περισσότερους από 400 τραυματίες».

Η επιχείρηση έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά το ισραηλινό πλήγμα στο σχολείο της Νουσεϊράτ όπου σύμφωνα με την οργάνωση UNRWA σκοτώθηκαν 37 άμαχοι, μεταξύ των 6.000 εκτοπισμένων που στεγάζονταν εκεί.

Τζο Μπάιντεν: Στόχος να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και να ισχύσει κατάπαυση του πυρός – Επιστρέφει ο Μπλίνκεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός, ενώ χαιρέτισε την απελευθέρωση των 4 ομήρων.

“Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί”, είπε.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη διπλωματική απομόνωση, με διεθνή δικαστήρια να το κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου και πολλές ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησής του να τερματίσει τον πόλεμο, με τον υπουργό πολέμου Μπένι Γκάντς να απειλεί να παραιτηθεί.

Σε σύντομες δηλώσεις στην ισραηλινή τηλεόραση, ο Γκαντς το βράδυ του Σαββάτου προέτρεψε τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση να «κοιτάξουν υπεύθυνα» το «πώς μπορούμε να συνεχίσουμε από εδώ».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση εκεχειρίας που διατύπωσε ο Τζο Μπάιντεν στις αρχές του μήνα.

«Το μόνο πράγμα που εμποδίζει την επίτευξη αυτής της κατάπαυσης του πυρός είναι η Χαμάς. Είναι καιρός να αποδεχθούν τη συμφωνία», είπε ο Μπλίνκεν ενώ πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Κατάρ από τη Δευτέρα.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ