Μπαγκλαντές: Δεκάδες διαδηλωτές προσωρινά ή εντελώς τυφλοί από σκάγια που δέχτηκαν στα μάτια

by admin
1 views

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στα μάτια, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής καταστολής των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Μπαγκλαντές, οι οποίες έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 130 θανάτους και χίλιες συλλήψεις.

«Με πυροβόλησαν με σφαιρίδια σε όλο μου το σώμα και ένα από τα βλήματα με χτύπησε στο δεξί μάτι», θρηνούσε στην EFE ο Nurul Alam, φρουτοπώλης που εισήχθη στη μονάδα οφθαλμικής φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ντάκα (DMCH).

Ο άνδρας τραυματίστηκε σε μια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, όπου διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Μόνο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μια ιατρική πηγή που ζήτησε την ανωνυμία είπε στην EFE, 39 ασθενείς έλαβαν θεραπεία για τραυματισμούς στα μάτια από την περασμένη Δευτέρα, όταν οι διαδηλώσεις, μέχρι τότε ειρηνικές, έγιναν βίαιες.

«Δεν μπορώ να δω καθόλου σε ένα από αυτά, και στο άλλο βλέπω θολό», δήλωσε ο φοιτητής Shoaib Kabir

Η χρήση όπλων σφαιριδίων είναι συνηθισμένη στο Μπαγκλαντές και σε άλλες χώρες της Νότιας Ασίας και αυτή την Τρίτη έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων, των οποίων τα θύματα περιελάμβαναν κυρίως φοιτητές και πολίτες, περιελάμβανε, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό CIVICUS, τη χρήση από την αστυνομία πυροβόλων όπλων, δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, σφαίρες από καουτσούκ και σφαιριδίων.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, όταν ένα δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να κρατήσει το 30% των θέσεων για απογόνους συγγενών που πολέμησαν στον Απελευθερωτικό Πόλεμο που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές από το Πακιστάν το 1971.

Οι φοιτητές απαίτησαν από τον πρωθυπουργό Σεΐχη Χασίνα να τερματίσει τις ποσοστώσεις και ξέσπασαν διαδηλώσεις.

Οι συγκρούσεις έχουν μέχρι στιγμής αφήσει 130 νεκρούς, κυρίως φοιτητές και πολίτες, επιβεβαίωσε η EFE, εκτός από περισσότερους από 400 τραυματίες. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο στήριξε τα αιτήματα των φοιτητών την περασμένη Κυριακή και οι φοιτητές ανακοίνωσαν χθες 48ωρη εκεχειρία στις διαδηλώσεις, αν και ζητούν να διερευνηθούν οι θάνατοι και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι.

Πηγή: ΕFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ