Μελέτη: Η κατανάλωση προϊόντων φιστικιού από τη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας στην εφηβεία

by admin
0 views

Τα παιδιά που καταναλώνουν προϊόντα φιστικιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία σε αυτά στην εφηβεία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία στην εφηβεία, σε σχέση με εκείνα που τα απέφευγαν, γεγονός που υποδεικνύει τη μακροχρόνια επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών.

Αυτή η απλή διατροφική παρέμβαση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 10.000 περιπτώσεις δυνητικά απειλητικών για τη ζωή αλλεργιών στα φιστίκια κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν οι γιατροί, και να μειώσει τις παγκόσμιες περιπτώσεις κατά 100.000 ετησίως.

Ο Γκίντεον Λακ, καθηγητής παιδιατρικής αλλεργιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, είπε πως οι γονείς διστάζουν να δώσουν φυστίκια στα μικρά παιδιά επειδή οι γιατροί συστήνουν εδώ και δεκαετίες να το αποφεύγουν. Ωστόσο, όπως είπε, τα στοιχεία είναι πλέον σαφή ότι η έκθεση στα φιστίκια από τη βρεφική ηλικία παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία από την αλλεργία.

«Συνιστώ στους γονείς να δίνουν στα μωρά λεία προϊόντα φιστικιού από τους 4 μήνες εάν έχουν έκζεμα στο δέρμα. Εάν δεν έχουν, μπορούν να αρχίσουν στους 6 μήνες» δήλωσε ο Λακ στον Guardian. Τα μωρά με έκζεμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία στα φιστίκια, πιθανότατα επειδή τα ίχνη της τροφής μπορούν να διεισδύσουν πιο εύκολα στο δέρμα και να στοχοποιηθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση προϊόντων φιστικιού από τη βρεφική ηλικία μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας στην ηλικία των πέντε ετών κατά 81%, σε σύγκριση με τα παιδιά που τα απέφευγαν για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η νέα μελέτη βασίζεται στα ευρήματα της δοκιμής Leap-Trio, η οποία ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Στη δοκιμή συμμετείχαν 508 παιδιά μέχρι τη μέση ηλικία των 13 ετών, τα οποία είχαν την επιλογή να καταναλώσουν ή όχι προϊόντα από φιστίκια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν προϊόντα φυστικιού από μικρή ηλικία, είχαν 71% χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια σε σύγκριση με εκείνα που τα απέφευγαν. Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα μικρό ποσοστό των παιδιών ξεπέρασε φυσιολογικά την αλλεργία του. Τα ευρήματα της δοκιμής που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «NEJM Evidence» δείχνουν ότι η προστασία παρέμεινε ανεξάρτητα από τις συνήθειες των παιδιών να τρώνε φιστίκια μετά την ηλικία των πέντε ετών.

Οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να δίνουν το ισοδύναμο μιας γεμάτης κουταλιάς του γλυκού φυστικοβούτυρο ή αλεσμένα δημητριακά με φιστίκι τρεις φορές την εβδομάδα. Τονίζουν ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν ολόκληρα ή ψιλοκομμένα φιστίκια σε παιδιά κάτω των 5 ετών, επειδή υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ