Μεγάλη Βρετανία: Ο Εργατικός Στάρμερ συμβουλεύεται τη Μελόνι για τρόπους αντιμετώπισης της μετανάστευσης

by admin
4 views

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με μια ατζέντα που υποσχόταν να αλλάξει τη Βρετανία μετά από 14 χρόνια συντηρητικών κυβερνήσεων.

Όμως, μία από τις πρώτες του πρωτοβουλίες από τον ένοικο της Ντάουνιγκ Στριτ ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη και να ζητήσει συμβουλές από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για θέματα μετανάστευσης.

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συχνά έχει χαρακτηρίσει ως ακροδεξιό το κόμμα της Μελόνι «Αδελφοί της Ιταλίας», βρέθηκε χθες στη Ρώμη και επαίνεσε την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική της πολιτική.  

«Έχετε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης», τόνισε ο Στάρμερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μελόνι, η οποία στην συνέχεια αποκάλυψε ότι ο Βρετανός ομόλογός της έδειξε «μεγάλο ενδιαφέρον» για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησής της να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία.

Μεγάλη Βρετανία: Ο Εργατικός Στάρμερ συμβουλεύεται τη Μελόνι για τρόπους αντιμετώπισης της μετανάστευσης
(AP Photo/Andrew Medichini)

Η μετανάστευση έχει σκαρφαλώσει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Στάρμερ ελπίζει ότι η σκληρή προσέγγιση της Ιταλίας μπορεί να τον βοηθήσει να βάλει ένα φρένο στους ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους ή τη φτώχεια και προσπαθούν να διασχίσουν το Κανάλι της Μάγχης με σαπιοκάραβα.

Περισσότεροι από 22.000 παράτυποι μετανάστες έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής φέτος το επικίνδυνο πέρασμα από τη Γαλλία, παρουσιάζοντας μια ελαφρά αύξηση από την ίδια περίοδο του 2023. Πολλοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους επιχειρώντας να διασχίσουν τα ταραγμένα νερά της Μάγχης.  

Από την άλλη, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία με πλοίο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. Η Μελόνι εξελέγη το 2022 με την υπόσχεση της καταστολής της μετανάστευσης και η κυβέρνησή της μέχρι σήμερα έχει υπογράψει συμφωνίες με μεμονωμένες αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, για την παρεμπόδιση των αναχωρήσεων, έχει επιβάλει περιορισμούς στο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Μεσόγειο, καταδιώκει τους διακινητές και προσπαθεί να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν το επικίνδυνο ταξίδι.

Μάλιστα, πρόσφατα υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Αλβανία, βάσει της οποίας ενήλικοι άντρες μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη βαλκανική χώρα, ενώ εξετάζονται τα αιτήματά τους για άσυλο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι αυτά τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία πιθανότατα θα λειτουργήσουν σε λίγες εβδομάδες.

Ο Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι ενδιαφέρθηκε να μάθει για το συνδυασμό σκληρής επιβολής του νόμου στην Ιταλία και της διεθνούς συνεργασίας, αν και η προσέγγιση της Ρώμης έχει επικριθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις και ομάδες προσφύγων για τους ολοένα και πιο αυστηρούς κανόνες ασύλου, την αυξανόμενη ξενοφοβία και την εχθρική μεταχείριση των μεταναστών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Μελόνι. «Η Ιταλία είναι σύμμαχος», είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι στη Ρώμη, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερο μπορούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε μια κοινή πρόκληση, τόσο το καλύτερο».

Πηγές: AP, Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ