Μαυροβούνιο: Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και διεύρυνση συνεργασίας

by admin
1 views

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, συναντήθηκε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Γιάκοβ Μιλάτοβιτς. Κατά τη συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών στο Τσετίνιε, ο Ράντεφ τόνισε ότι η Βουλγαρία πάντα στήριζε το Μαυροβούνιο στην πορεία του προς την ΕΕ και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες ένταξης, τόσο με εμπειρογνώμονα όσο και με τεχνική βοήθεια.

Οι δυο τους συζήτησαν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ Σόφιας και Ποντγκόριτσα σε διάφορους τομείς.

Η Ποντγκόριτσα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες πριν από 12 χρόνια και είναι η πιο προηγμένη μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στόχος είναι το Μαυροβούνιο να γίνει το 28ο κράτος μέλος της ΕΕ έως το 2028, ένα σχέδιο που ο Πρόεδρος Jakov Milatović όρισε ως φιλόδοξο και ρεαλιστικό:

«Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του 2026 ή στις αρχές του 2027, το Μαυροβούνιο θα μπορούσε να κλείσει όλα τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ώστε το 2027 να είναι το έτος επικύρωσης της ένταξης του Μαυροβουνίου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. Είμαι αισιόδοξος. Εξαρτάται από εμάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε για εμάς, όχι για κάποιον άλλο», τόνισε ο Μαυροβούνιος πρόεδρος.

Ο Rumen Radev και ο Jakov Milatović συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ Σόφιας και Ποντγκόριτσα στον τομέα της οικονομίας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας και τόνισαν τη συνδεσιμότητα, που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής: «Περιμένω από τις κυβερνήσεις μας να εργαστούν ακόμη πιο ενεργά σε όλα τα έργα με κοινό συμφέρον και για το άνοιγμα μιας απευθείας αεροπορικής εταιρείας, επιτέλους», δήλωσε ο Πρόεδρος Ράντεφ.

Οι δύο πρόεδροι σημείωσαν τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Μαυροβούνιο, που έστειλε μια ομάδα 42 στρατιωτών που βρίσκονται στη Βουλγαρία εδώ και ενάμιση χρόνο, στο πολυεθνικό τάγμα με  χώρα-πλαίσο την Ιταλία», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Πηγή: Rador.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ