Μαγνησία: Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι – Ζητούν να καλυφθούν τα κενά στην Α’θμια Εκπαίδευση

by admin
1 views

Με πρόγραμμα δράσης που θα κλιμακωθεί μέσα στον Οκτώβριο, απαντάνε οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα προβλήματα του κλάδου, καλώντας το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την αύξηση των προσλήψεων και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των εκπαιδευτικών.

Το πλαίσιο θα αποφασιστεί στη συνέλευση των προέδρων των Συλλόγων στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στον Βόλο βρέθηκε χθες ο οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ Αχιλλέας Ζορμπάς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπαιδευτικών και σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «οι διορισμοί που καυχιέται η κυβέρνηση ότι έκανε είναι σταγόνα στον ωκεανό με βάση τα πραγματικά κενά. Τα 250 εκ. ευρώ, που λέει ο υπουργός ότι έχει εξασφαλίσει, δεν φτάνουν ούτε για σοβατίσματα. Καθημερινά γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές παίζουμε τη ζωή μας κορώνα – γράμματα».
Επίσης αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι «ένας νεοδιόριστος ζει με 776 ευρώ, ένας αναπληρωτής με 930 ευρώ και ένας μέσος όρος μόνιμου με 15 χρόνια υπηρεσίας είναι 1.000 κάτι ευρώ. Οι εκπαιδευτικοί, αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος ως παρίες της κοινωνίας. Η ΔΟΕ έχει συνεκτικό πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση μέσα στον Οκτώβριο για την προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων παιδιών».
Αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση τμημάτων και στην οργή που έχει προκληθεί, ζητώντας ουσιαστικές προσλήψεις και αυξήσεις και καμία διάκριση σε εργασιακά δικαιώματα. «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς στις δράσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα και να συμβάλουν στη δημιουργία μετώπου» τόνισε και διευκρίνισε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα ανεχτούν με αφορμή τη «βιομηχανία διώξεων», καμία Διεύθυνση Εκπαίδευσης να βάλει στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα.

Κενά σε σχολεία
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απόστολος Μούσιος, υπογράμμισε την ανάγκη να επικεντρωθεί η συζήτηση στα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης και όχι σε θέματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου επισήμανε ότι υπάρχουν κενά κυρίως γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές. “Το ολοήμερο πολλές φορές αναστέλλει τη λειτουργία του γιατί λείπουν εκπαιδευτικοί”. Όσον αφορά στα κενά, ανέφερε ότι υπάρχουν 15 κενά σε δασκάλους, 5 σε νηπιαγωγούς, 57 στην παράλληλη στήριξη και 12 σε διάφορες άλλες ειδικότητες. “Εμείς προτείναμε η Διεύθυνση να έχει στη διάθεσή του αρκετούς εκπαιδευτικούς για να καλούνται να καλύψουν μακροχρόνιες π.χ. άδειες. Οι τοποθετήσεις γίνονται με λογιστικά κριτήρια και όχι εκπαιδευτικά”.

Επιπλέον επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει τη διετή δοκιμαστική περίοδο παραμένουν αδιόριστοι. «Από τον Απρίλιο του 2023, ο Σύλλογος απέστειλε εξώδικο προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, απαιτώντας τον διορισμό των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν το 2020 και 2021, ενώ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας για την άμεση μονιμοποίησή τους. Πρόκειται για οκτώ εκπαιδευτικούς από το 2020 και 21 από το 2021, συνολικά 29 άτομα από τους 123 που προσλήφθηκαν στη Μαγνησία εκείνη την περίοδο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ