Μέση Ανατολή: Εν αναμονή του χτυπήματος του Ισραήλ – Χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν το Λίβανο

by admin
1 views

Σκληρά αντίποινα στη Χεζμπολάχ ετοιμάζει το Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση σε χωριό στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 παιδιών και εφήβων, με την διεθνή ανησυχία για τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή να εντείνεται.

Στο μεταξύ, επίθεση με ντρόουν του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα 2 άνθρωποι να σκοτωθούν και άλλοι 3 να τραυματιστούν.

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εξουσιοδότησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο που θα ανταποδώσουν το χτύπημα.

Παράλληλα, πολλές χώρες καλούν τους υπηκόους τους στο Λίβανο να φύγουν από τη χώρα αμέσως ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό Κανάλι 12 του Ισραήλ, σκάφη του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού πλέουν προς τη Βηρυτό για να βοηθήσουν στην εκκένωση όσων θέλουν να φύγουν.

Περί τις 14:00 (ώρα Ελλάδος, 29/7) ήχησαν οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ προειδοποιώντας για ενδεχόμενη παρείσφρηση αριθμού Drones. 

Ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούνται δήλωση ανώτερου Ισραηλινού αξιωματούχου του υπουργείου Αμύνης ο οποίος ξεκαθάρισε ότι Ισραήλ θέλει να πλήξει τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν θέλει να παρασύρει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ολιγοήμερων μαχών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ η οποία γενικά έχει πολύ καλές προσβάσεις στο υπουργείο Αμύνης, οι στόχοι της απάντησης του Ισραήλ έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: στρατιωτικοί στόχοι υποδομής, ανθρώπινοι στόχοι, κυρίαρχοι στόχοι υποδομής.

Το γεγονός, γράφει η Μααρίβ, ότι το Ισραήλ δεν βιάζεται να δώσει απάντηση μπορεί να ενισχύσει την πιθανότητα να επιλέξει να πραγματοποιήσει μια σειρά δολοφονιών στην ανώτατη διοίκηση της Χιζμπολάχ, παρόμοια με τη δολοφονία στην καρδιά της Βηρυτού του Σαλέχ αλ Αρούρι. 

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Al-Akhbar του Λιβάνου γράφει ότι μια σειρά από δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έστειλαν μηνύματα στο Λίβανο επιβεβαιώνοντας ότι «η ισραηλινή επίθεση ΘΑ ΓΊΝΕΙ αλλά συνεχίζονται οι προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι δέκτες των μηνυμάτων ήταν ολόκληρη η λιβανική ηγεσία και πως ο αμερικανός απεσταλμένος Άμος Χόχστέιν ζήτησε προς αυτή την κατεύθυνση μια δέσμευση από τη Χεζμπολάχ να μην απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση για να μην εξελιχθούν άσχημα τα πράγματα. Η Χεζμπολάχ ΔΕΝ δεσμεύτηκε γράφει η εφημερίδα.

Σε πρωινά χτυπήματα του Ισραήλ σκοτώθηκαν δύο άτομα τα η Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι ήταν στελέχη της.

Νέα διαμάχη Ισραήλ – Τουρκίας

Στο μεταξύ, νέα διαμάχη ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ, ύστερα από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί εμπλοκής της χώρας του υπέρ των Παλαιστινίων.

«Ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ, να θυμηθούμε πώς τελείωσε αυτό» απαντά ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στις απειλές του Τούρκου προέδρου.

Αποστολή ΕΡΤNews – Ισραήλ: Κωστής Κωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ