Λίλη Παπαγιάννη: Πέρασαν 9 χρόνια από το θάνατό της

by admin
1 views

Η ηθοποιός Λίλη Παπαγιάννη έφυγε από τη ζωή στις 12 Μαΐου 2015. Γεννήθηκε το 1935. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1957 στον “Πλούτο” του Αριστοφάνη. Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από το 1966 ώς το 1969 σε παραστάσεις όπως, “Τρωάδες”, “Βασιλιάς Ληρ”, “Ο έμπορος της Βενετίας” κ.ά. και με το Εθνικό Θέατρο από το 1982 ώς το 1988 στα έργα “Οθέλλος”, “Πετυχημένες γυναίκες”, “Ηλέκτρα”. Αξιοσημείωτες ήταν και οι εμφανίσεις της σε αρχαία δράματα με το θίασο του Δ. Ποταμίτη.

Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της το 1959 στην ταινία “Νταντά με το ζόρι” δίπλα στον Μίμη Φωτόπουλο και τη Γεωργία Βασιλειάδου. Εμφανίστηκε σε ταινίες της χρυσής εποχής του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου, με χαρακτηριστικούς ρόλους της αυτούς στις ταινίες “Χαρτοπαίχτρα” του Γ. Δαλιανίδη και “Δεσποινίς Διευθυντής” του Ντ. Δημόπουλου. Πρωταγωνίστησε στην πολυβραβευμένη, αξέχαστη ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου “Εκδρομή” (1966), δίπλα στον Άγγελο Αντωνόπουλο. Για την εξαιρετική ερμηνεία της τιμήθηκε με το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου από τους Έλληνες Κριτικούς στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σύζυγός της ήταν ο ηθοποιός Ανδρέας Φιλιππίδης με τον οποίο συγκρότησε θίασο το 1965.

Δείτε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της ΕΡΤ, από τη συνεργασία της Λίλης Παπαγιάννη με τον θίασο του Δημήτρη Ποταμίτη και την ερμηνεία της στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας, στην παράσταση “Ατρείδες” που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1979 στο θέατρο του Λυκαβηττού, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποταμίτη:

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
ΑΤΡΕΙΔΕΣ

Το «Θέατρο της Δευτέρας» παρουσιάζει την παράσταση «Ατρείδες» από το «Θέατρο Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Ποταμίτη και η τηλεσκηνοθεσία του Στέλιου Ράλλη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Λίλη Παπαγιάννη (στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας), Πίτσα Μπουρνόζου, Κώστας Μεσσάρης και Ανδρέας Φιλιππίδης. Στον ρόλο του Ορέστη, ο Δημήτρης Ποταμίτης. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη και μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη. Οι μεταφράσεις των αρχαίων κειμένων έγιναν από τους Άγγελο Τερζάκη, Κ.Χ. Μύρη, Θρασ. Σταύρου και Τάκη Ρούσσο.

Στην παράσταση προβάλλεται το χρονικό του Οίκου των Ατρειδών -ξεκινώντας από τα Θυέστεια δείπνα και φθάνοντας ως το τέλος της «Ιφιγένειας εν Ταύροις»- μέσα από αποσπάσματα των σωζόμενων τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη που αναφέρονται στον Κύκλο των Ατρειδών, σε σύνθεση του Κ.Χ. Μύρη. Ο Αγαμέμνονας (Ανδρέας Φιλιππίδης) θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια (Νανά Νικολάου) για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα (Λίλη Παπαγιάννη), περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης (Δημήτρης Ποταμίτης) και η Ηλέκτρα (Πίτσα Μπουρνόζου) αποφασίζουν να σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο (Κώστας Μεσσάρης) για να εκδικηθούν για το θάνατο του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Με εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε για το «Θέατρο της Δευτέρας» και προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις 12 Νοεμβρίου 1979.

Διάρκεια: 121’

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος



Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ