Λίβανος: Νέες αποκαλύψεις για παραδόσεις ελεγχόμενων βομβητών από τη Χεζμπολάχ

by admin
1 views

Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές με το εμπορικό σήμα Gold Apollo, λίγες ώρες πριν αυτοί ανατιναχθούν, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας, υποδεικνύοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση ήταν βέβαιη ότι οι συσκευές ήταν ασφαλείς παρά τους συνεχιζόμενους ελέγχους που έκανε για τον εντοπισμό απειλών.

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ παρέλαβε τη Δευτέρα έναν νέο βομβητή, ο οποίος εξερράγη την επομένη, ενώ ο βομβητής ήταν ακόμα στο κουτί του, τόνισε μια από τις πηγές.

Ένας βομβητής που παραδόθηκε σε στέλεχος της οργάνωσης λίγες μέρες νωρίτερα τραυμάτισε έναν υφιστάμενο του όταν η συσκευή εξερράγη, τόνισε η δεύτερη πηγή.

Σε μια προφανώς συντονισμένη επίθεση, βομβητές Gold Apollo εξερράγησαν την Τρίτη σε προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε προάστια της Βηρυτού και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Την Τετάρτη, εκατοντάδες γουόκι-τόκι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν. Οι επιθέσεις σκότωσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Με λιβανική πηγή με γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής δήλωσε στο Reuters πως οι μπαταρίες των γουόκι τόκι που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN). Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η πηγή.

Έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών που ήταν κρυμμένα στους βομβητές παρέμεναν εκεί χωρίς να εντοπιστούν για μήνες από τη Χεζμπολάχ, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μία από τις πηγές ασφαλείας είπε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά «με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή». Η πηγή δεν διευκρίνισε από τι είδους σαρωτές είχε περάσει η Χεζμπολάχ τους βομβητές.

Οι έλεγχοι ήταν μέρος ενός ελέγχου ρουτίνας “σκούπα” του εξοπλισμού της, παρά συγκεκριμένα στους βομβητές, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών επικοινωνίας, για να βρεθούν ενδείξεις αν υπήρχαν εκρηκτικά ή μηχανισμοί παρακολούθησης, είπε μια από τις πηγές ασφαλείας.

Η Χεζμπολάχ είχε εξετάσει τους βομβητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, αρχής γενομένης από το 2022. Μεταξύ άλλων, μέλη της οργάνωσης έφεραν μαζί τους σε αεροδρόμια τους βομβητές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εντοπιζόντουσαν ενεργοποιώντας συστήματα συναγερμών, ανέφεραν δύο επιπλέον πηγές στο Reuters.

Οι πηγές δεν διευκρίνισαν ποια ήταν τα αεροδρόμια αυτά όπου πραγματοποίησαν τις δοκιμές.

Μετά την έκρηξη των βομβητών την Τρίτη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι περισσότερες από τις συσκευές της ενδέχεται να είχαν παραβιαστεί, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας, καθώς και μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μετά τα αιματηρά συμβάντα το σιτικό κίνημα ενέτεινε τους ελέγχους των συστημάτων επικοινωνίας της, πραγματοποιώντας προσεκτικούς ελέγχους όλων των συσκευών. Άρχισε επίσης να ερευνά τις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων εισήχθησαν οι βομβητές, ανέφεραν οι δύο πηγές ασφαλείας.

Αλλά ο επανέλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τα γουόκι-τόκι εξερράγησαν.

Η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τα γουόκι τόκι της οργάνωσης επειδή φοβόταν ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε σύντομα ότι αυτά ήταν επίσης παγιδευμένα με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

«Υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά ζητήματα που μπορέσαμε να ανακαλύψουμε – αλλά όχι τους βομβητές », τόνισε μια από τις πηγές. «Μας ξεγέλασαν, βγάζουμε στον εχθρό το καπέλο», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ