Λίβανος: Βρετανικά μηνύματα προειδοποιούν για επικείμενο ισραηλινό χτύπημα στα μέσα Ιουνίου

by admin
1 views

Η λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar αποκάλυψε ότι «διπλωματικά μηνύματα έφτασαν στη Βηρυτό τις τελευταίες ημέρες που περιείχαν απειλή για επικείμενο ισραηλινό χτύπημα υπό το φως της αμερικανικής πρωτοβουλίας να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και η κλιμάκωση στα νότια σύνορα».

Εξέχουσες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι “οι περισσότεροι από τους διεθνείς αντιπροσώπους μετέφεραν τον φόβο τους για τη σοβαρότητα της ισραηλινής απειλής, αλλά τα πιο σημαντικά μηνύματα προήλθαν από τη βρετανική πλευρά, η οποία όρισε ημερομηνία για το ισραηλινό χτύπημα στα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους“. Eπίσης δόθηκαν και  συμβουλές σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης των απαραίτητων μέτρων ανεφοδιασμού για τον πόλεμο.

Ακόμη ο πρώην υπουργός Walid Jumblatt είπε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ντόχα, διαπίστωσε τον φόβο του Κατάρ για τις ισραηλινές προθέσεις προς τον Λίβανο και αξιωματούχοι του Κατάρ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι «το Ισραήλ δεν επιθυμεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», παρά τις αμερικανικές προσπάθειες να καταλήξουν σε συμφωνία. .

Η Al-Akhbar έμαθε ότι πριν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει την ισραηλινή πρόταση να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να συναφθεί συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών φατριών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής του Λίβανου Nabih Berri έλαβε τηλεφώνημα από τον σύμβουλο ενεργειακής ασφάλειας του Μπάιντεν τον  Amos Hochstein, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του φακέλου του Λιβάνου διήρκεσε περίπου 40 λεπτά. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του «επιμένει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη λύσης στο νότιο μέτωπο και καταβάλλει προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, και όταν συμβεί αυτό, θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα σημεία που δεν συμφωνήθηκε».

Η κλήση εξέπληξε τον Μπέρι, «καθώς ο Χόχσταϊν δεν ανέφερε την πρόταση ούτε εξ αποστάσεως ούτε απευθείας», ενώ ενημερωμένες πηγές θεώρησαν ότι «η αισιοδοξία του Αμερικανού μεσολαβητή φαίνεται να έχει εκτονωθεί λόγω του χειρισμού της πρότασης από την εχθρική κυβέρνηση».

Ομοίως, αραβικές πλευρές   που συνδέονται με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη Γάζα ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ πιέζει σκληρά στο βόρειο μέτωπο και ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πίεση και να αντιπαραθέσει σημαντική αποτρεπτική δράση κατά της Χεζμπολάχ και της λιβανικής κυβέρνησης.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ