Κ. Μητσοτάκης σε Β. Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – Τι είπε για το Κυπριακό

by admin
5 views

Για τη Βόρεια Μακεδονία, το Κυπριακό και άλλα φλέγοντα ζητήματα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Είχα την ευκαιρία, κύριε μελέτη, να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έχει επιλέξει να μην εφαρμόζει ένα κρίσιμο άρθρο της Συμφωνίας ως προς το όνομα της γειτονικής χώρας έναντι όλων και να αποκαλεί τη χώρα του “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εντός των συνόρων, κάτι το οποίο προφανώς απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία. Θέλω να επισημάνω ότι εντός της αιθούσης και παρουσία όλων των ηγετών του ΝΑΤΟ, δεν ακολούθησε αυτήν την τακτική και χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του.

Θεωρώ ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η ηγεσία της γειτονικής χώρας θα αντιληφθεί ότι αυτή η τακτική είναι παντελώς αντιπαραγωγική.

Οι συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται είναι κάτι το οποίο τόνισα και χθες και στην Ολομέλεια του ΝΑΤΟ και κάτι το οποίο νομίζω αντιλαμβάνονται και όλοι οι σύμμαχοί μας.

Εμείς θέλουμε η Βόρεια Μακεδονία να κάνει βήματα ευρωπαϊκής προσέγγισης» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτό που προϋποθέτει όμως τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό των συμφωνιών που προφανώς η χώρα έχει υπογράψει και πιστεύω ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό είναι κάτι το οποίο η ηγεσία των Σκοπίων θα το αντιληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα αποκαλύψει αυτή τη στιγμή τα όπλα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να απαντήσει σε μια ενδεχόμενη επιμονή της ηγεσίας της γειτονικής χώρας σε αυτή την τακτική».

Σχετικά με τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και στηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων, προφανώς στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου το βράδυ για να συμμετέχω σε μια εκδήλωση που θα γίνει στο προεδρικό Μέγαρο και από εκεί και πέρα θα συζητήσω αύριο με τον Γενικό Γραμματέα για το πώς μπορεί να συμβάλει για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και να υπάρξει βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος». «Αυτό που είναι επιβεβλημένο είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δυο κοινοτήτων», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Περισσότερα σε λίγο…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ