Κ. Γαβράς στο ΕΡΤNEWS για τελετή έναρξης: Ήταν πολύ ωραίο θέαμα, δεν θα άλλαζα τίποτα

by admin
2 views

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η οποία έχει αποτελέσει αφορμή πολλών αρνητικών κριτικών τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από τη Γαλλική, αλλά και από την παγκόσμια ακροδεξιά.

Σύμφωνα με τον Κ. Γαβρά, οι Γάλλοι έχουν τη συνήθεια να προσπαθούν πάντα να κάνουν κάτι διαφορετικό από τις άλλες χώρες. Έτσι έγινε και με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, και οδηγηθήκαμε σε «ένα πολύ ωραίο θέαμα, με καταπληκτικές στιγμές», το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την δυσκολία της βροχής και να μεταβεί σε μια μεγάλη γιορτή.

Παρόλα αυτά, η τελετή έναρξης με τη λεγόμενη αμφισημία των καλλιτεχνικών αναπαραστάσεων που περιείχε, κατάφερε να διχάσει το κοινό της Δύσης. Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια συγκέντρωσε η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που τελικά, ίσως και να μην απεικονιζόταν ο Μυστικός Δείπνος αλλά μια Διονυσιακή σκηνή.

Στο ζήτημα αυτό, ο Κ. Γαβράς απάντησε πως δεν ήταν ο Μυστικός Δείπνος. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην κάμερα της ΕΡΤ, «είχε γυναίκες και δεν έμοιαζε καθόλου με τον Μυστικό Δείπνο, ήταν απλά άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι». Ωστόσο, ακόμα και αν είχε κάποιον υπαινιγμό ως προς τον Μυστικό Δείπνο, δεν το θεωρεί άσχημο, καθώς «ο πίνακας τελικά δεν παρουσιάζει τον Χριστιανισμό, έχει μια εικόνα του Χριστιανισμού μα δεν είναι ο Χριστιανισμός». Τέλος, βρήκε αρκετά ενδιαφέρον το παιχνίδι ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα, και σε αυτό που ενδεχομένως είναι η αλήθεια.

Στην θέμα των συμβολισμών οι οποίοι τέθηκαν από πολλούς σε μια βάση αντιπαράθεσης ως προς μια woke και μια αντι-woke κουλτούρα, τέθηκε η ερώτηση του αν όντως υπήρχαν συμβολισμοί και είναι έτσι, ή αν απλά οι Γάλλοι προσπάθησαν να κάνουν κάτι καινούριο, να δώσουν μια καινούρια αίσθηση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ως προς αυτό, ο Κ. Γαβράς θεωρεί πως «woke, αντι-woke δεν έχει καμία σημασία». Ανέκαθεν η Γαλλία άφηνε μια παρακαταθήκη που ταξίδευε σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλική επανάσταση έως και σήμερα. Αιτία αυτού, το ότι οι Γάλλοι προσπαθούν να τα αλλάξουν όλα, δεν ακολουθούν την πεπατημένη αιώνων. Στην Γαλλία αυτό αποτελεί συνήθεια, στη βάση του ότι είναι σημαντικό να προσπαθούμε να βρούμε κάτι διαφορετικό, όχι απαραίτητα καλύτερο, μα διαφορετικό. Η προσπάθεια αυτή σύμφωνα με τον Κ. Γαβρά, είναι απαραίτητη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα μείνουν στη μνήμη μας, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οκτώ στους δέκα Γάλλους χαρακτήρισαν την τελετή έναρξης επιτυχημένη.

Βάσει αυτού, ο Κ. Γαβράς μας ενημέρωσε πως και στην εφημερίδα Le Monde, γράφτηκε πως «είναι το καλύτερο που έχει γίνει όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε τις ανέκαθεν αλήθειες με έναν διαφορετικό τρόπο.

Τελικά ο Κ. Γαβράς είδε ένα πολύ ωραία δεμένο σύνολο όπου τα πράγματα γεννιόντουσαν το ένα από το άλλο πολύ φυσιολογικά παρά τις όλες δυσκολίες. Δεν θα άλλαζε κάτι. Το καταπληκτικό, προσέθεσε, ήταν η πορεία της φλόγας, το ότι πέρασε από παντού, από σπίτια μέχρι και μουσεία. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ’ ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι στιγμής, και αυτό είναι που ενδιαφέρει τον Κ. Γαβρά, και κατά τη γνώμη του είναι πολύ σημαντικό.

Σε ποιους δεν άρεσε;

Στην άκρα δεξιά, απαντά ο Κ. Γαβράς, καθώς η ακροδεξιά αποζητά το παραδοσιακό, αρνούμενη την οποιαδήποτε αλλαγή.

Παγκοσμίως η ακροδεξιά στάθηκε κριτικά απέναντι στην τελετή έναρξης.

Ειδικά η Γαλλική ακροδεξιά, όπως είπε ο Κ. Γαβράς, είχε άγρια στάση απέναντι στην τελετή έναρξης, στάση την οποία γενικά συνηθίζει να έχει.

Δείτε την συνέντευξη εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ