Κολομβία: Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον πρεσβευτή στον FAO Armando Benedetti σε δίκη για σεξιστική επίθεση

by admin
2 views

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας κάλεσε τον πρεσβευτή στον FAO, Armando Benedetti, στη χώρα για να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία αφού η σύζυγός του, Adelina Guerrero, ανέφερε ότι έπεσε θύμα υποτιθέμενης σεξιστικής επίθεσης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μαδρίτη.

Ο Μπενεντέτι θα πρέπει να εμφανιστεί “εντός απόστασης”, αριθμός που προβλέπεται στον νόμο περί διοικητικής δικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατοικεί στη Ρώμη, την έδρα του FAO, δήλωσε επίσημη πηγή στην EFE αυτήν την Τρίτη.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Γκερέρο, που επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, η επίθεση σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου στην ισπανική πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την κατάσταση από την πρεσβεία στην Ισπανία, γι’ αυτό και ενεργοποίησε «τους επίσημους μηχανισμούς για να μάθουμε τι συνέβη και να κινήσουμε το αντίστοιχο πρωτόκολλο».

«Αυτή η υπόθεση είναι εν γνώσει του γραφείου εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου μας και όταν έχουμε αποτελέσματα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με το νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αργότερα αποφάσισε να καλέσει τον πρέσβη.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Blu, οι ισπανικές αρχές ενημερώθηκαν για μια πιθανή λεκτική επίθεση από τον Μπενεντέτι εναντίον της συζύγου του σε ιδιωτική κατοικία στη Μαδρίτη, η οποία «θα μπορούσε να έχει κλιμακωθεί σε σωματική επίθεση, αν και παρευρισκόμενοι μάρτυρες εμπόδισαν να συμβεί αυτό».

Το ραδιόφωνο επεσήμανε ότι όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, ο πρεσβευτής επικαλέστηκε τη διπλωματική του ασυλία για να αποφύγει τη σύλληψη, αλλά η Αστυνομία άνοιξε φάκελο εναντίον του για την καταγγελία της Γκερέρο σε ειδική μονάδα για υποθέσεις έμφυλης βίας.

Η Διπλωματική και Προξενική Ένωση της Κολομβίας εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την «απόρριψη» αυτών των γεγονότων και «εξέφρασε τη βαθιά της λύπη που ένα περιστατικό οικογενειακής και προσωπικής φύσης έχει γίνει πρόβλημα του κράτους λόγω της πιθανής κατάχρησης της διπλωματικής ασυλίας για αποφυγή ευθυνών». από τον Benedetti.

«Αυτές οι πράξεις είναι απαράδεκτες και ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους που εκπροσωπούν τους Κολομβιανούς και πρέπει να διατηρήσουν το καλό όνομα της χώρας μας», δήλωσε η Διπλωματική και Προξενική Ένωση.

Η οντότητα υπενθύμισε «ότι η φεμινιστική πολιτική» και η «ισότητα των φύλων» διέπουν την εξωτερική πολιτική της χώρας και ως εκ τούτου, «ο αρνητικός αντίκτυπος στη διεθνή εικόνα της Κολομβίας είναι λυπηρός».

«Υπογραμμίζουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει έρευνα και θα είμαστε προσεκτικοί στην παροχή έγκαιρων και ισχυρών αποτελεσμάτων που καταδικάζουν τις πράξεις κακομεταχείρισης των γυναικών, διασφαλίζοντας ότι οι υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους γιατί το κράτος πρέπει να έχει μηδενική ανοχή για τέτοιες πράξεις», προσθέτει η ανακοίνωση της Διπλωματικής Ένωσης.

Ο Benedetti, από την πλευρά του, δήλωσε στον λογαριασμό του X ότι «ό,τι έχει ειπωθεί για μια υποτιθέμενη επίθεση δεν είναι αλήθεια και δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα στην Ισπανία».

«Η αλήθεια θα αποδειχθεί στο ισπανικό δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη μέση μιας διαδικασίας διαζυγίου που ανταποκρίνεται στον ιδιωτικό και οικογενειακό τομέα και, για χάρη των παιδιών μου, θα είμαι συνετός», πρόσθεσε.

Ο Armando Benedetti ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Κολομβιανού προέδρου, Gustavo Petro, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και γι’ αυτό διορίστηκε πρεσβευτής στο Καράκας τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά παραιτήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους όταν ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών στο προεδρικό.

Σε μια λεκτική αντιπαράθεση με τη Λάουρα Σαραμπία, τότε αρχηγό του προσωπικού του Πέτρο και νυν διευθυντή του Διοικητικού Τμήματος της Προεδρίας (Ντάπρε), ο Μπενεντέτι απείλησε να αποκαλύψει διακυβευτικές πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας.

Μετά την παραίτηση από την πρεσβεία στο Καράκας και τις απειλές προς την Σαραμπία, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Álvaro Leyva, είπε ότι ο Benedetti δεν είχε αξιοπιστία ως «ναρκομανής».

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο Benedetti διορίστηκε πρεσβευτής στον FAO, για τον οποίο η κυβέρνηση άνοιξε εκ νέου την αποστολή που είχε κλείσει από το 1999, χαρακτηρισμός που καταγγέλθηκε από τη Διπλωματική Ένωση «για εικαζόμενες παρατυπίες που αντιβαίνουν στις αρχές του οργανισμού μας.”

Ο Μπενεντέτι έχει τέσσερις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις, μία από αυτές έρευνα για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Πέτρο.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: EFE

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ