Καρδίτσα: 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου

by admin
0 views

Το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας θα πραγματοποιηθεί σε δύο ενότητες, με την πρώτη να οργανώνεται στους δήμους Μουζακίου και Αργιθέας, στις 18 και 19  Μαΐου, και τη δεύτερη στο Δήμο Σοφάδων στις 25 και 26 Μαΐου, με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας, του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Περιβάλλοντος και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των περιοχών. Αντίστοιχα συνέδρια και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους δήμους του νομού Καρδίτσας και της Ευρυτανίας.

Στο πλαίσιο αυτό συνέντευξη τύπου δόθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Καρδίτσας κ. Μπαρμπούτη, τον αντιδήμαρχο Δήμου Αργιθέας κ. Γραμμένο, την αντιδήμαρχο Μουζακίου κ. Δασκάλου και τον πρόεδρο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας κ. Τσαντήλα.

Η πρώτη ενότητα θα γίνει στο Λεοντίτο του δήμου Αργιθέας, το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 11 το πρωί, και την επόμενη ημέρα στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου, με θεματολογία τις αρχαιότητες, τα θρησκευτικά μνημεία, το Φράγμα του Μουζακίου και τη διευθέτηση των νερών του Αχελώου.

Το πρόγραμμα στο Λεοντίτο Αργιθέας

-Προσφωνήσεις – Καλωσόρισμα – από την πρόεδρο Τ.Κ. Λεοντίτου κ. Π. Γρηγορίου και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γραμμένο και τον πρόεδρο ΕΑΧ κ. Τσαντήλα.

-Ομιλία για την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλιάς και την συμβολή της στους Αγώνες των Αγράφων και του Έθνους, από τον Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό κ. Ξενοφών Κουτή.

-Ομιλία από τον Δήμαρχο Αργιθέας & πρόεδρο του δικτύου Δήμων της Πίνδου κ. Ανδρέα Στεργίου, για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων

Ομιλίααπό τόν πρ. Δήμαρχο Αγράφων και μέλος Δ.Σ. ΕΑΧ κ. Βαγγέλη Κατσιφό με θέμα: “Ο Ιστορικός και Γεωγραφικός Χώρος των Αγράφων. Η συμβολή τους στην εθνική οικονομία. Σημερινές προοπτικές“.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις και παραδοσιακοί χοροί, ενώ στις 9.30 το πρωί θα γίνει επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας

Στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου

-Ανάδειξη της Σπηλιάς Καραϊσκάκηκαι η Μονή, από τον Πολ/κο Μηχ. κ. Γ. Κωνσταντάκο.

-ΗΙερά Μονή και ο Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκηςαπό τον φιλόλογο καθηγη- τή κ. Μυλωνά Σεραφείμ.

Τραγούδι για τον ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, απο τον Χρυσόστομο Μητροπάνο.

«Αρχαιότητες – Αρχαιολογικοί Χώροι – Ανασκαφές στις περιοχές Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας», από τον Αρχαιολόγο π. Διευθυντή ΕΦΑ Καρδίτσας κ.Χατζηαγγελάκη.

«Θρησκευτικά μνημεία Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας» από τις Αρχαιολόγους, Διευθύντριες των ΕΦΑ Τρικάλων και Λάρισας κ.κ. Μανζανά και Σδρόλια.

«Παραδοσιακά γεφύρια Αγράφων», από τον ερευνητή, συγγραφέα και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Αργιθέας κ. Γραμμένο.

-Αποκαταστάσεις Θεομηνιών – Φράγμα Μουζακίου   – Νερά Αχελώου», οι Δήμαρχοι Μουζακίου και Αργιθέας κ.κ. Στάθης και Στεργίου

Στις 5 μ.μ. θα προηγηθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» Μαυρομματίου.

Η δεύτερη ενότητα θα πραγματοποιηθεί στη Ρεντίνα του Δήμου Σοφάδων, στις 25 Μαϊου, στις 6μ.μ., και στις 26 Μαϊου, στις 10.30 το πρωί στα Λουτρά Σμοκόβου με θεματολογία τον Ιαματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό

Στη Ρεντίνα εισηγήσεις θα γίνουν:

-Από την κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, Αρχαιολόγο, Διεθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων με θέμα: «Τα θρησκευτικά Μνημεία Ρεντίνας»

-Από τον κ. π. Ευάγγελο Φεγγούλη, Πρωτοπρεσβύτερο, Θεολόγο, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Α.Χ. με θέμα: «Ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός».

– Από τον κ. Τσαντήλα, Πρόεδρο Ε.Α.Χ., π. Δήμαρχο με θέμα: «Η ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας και Αγράφων».– Από την κ. Μάγια Τσόκλη δημοσιογράφος, π. Ευρωβουλευτήςμε θέμα: «Η συμβουλή του τουρισμού στην τοπική οικονομία».

-Από την Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γκερέκου και τον πρόεδρο ΑΧΕΠΑ Ν. Υόρκης κ. Λαμπράκο

Στα Λουτρά Σμοκόβου

-Από τον κ. Κατσή, Δήμαρχο Σοφάδων,Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρά Σμοκόβου – Δολοπία Α.Ε. Ο.Τ.Α. με θέμα: «Ο σχεδιασμός αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών του Δήμου Σοφάδων».

β) Από τον κ. Κουσκούκη, Καθηγητή Δερματολογίας, Νομικό Πρόεδρο Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Πρόεδρο Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής με θέμα: «Ιαματικός Τουρισμός: Ιαματική Ιατρική – Οικονομική Πρόοδος».

-Από τον κ. Ιωάννη, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θεσσαλίας με θέμα: “Ο ιαματικός τουρισμός ως πλεονέκτημα τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλίας“.

– Από εκπρόσωπο Κυβέρνησης

-Από την κ. Γκερέκου, Πρόεδρο Ε.Ο.Τ.

-Η κ. Γκορτσή, Καθηγήτρια Γωοπονικών Σχολών Παν. Θεσσαλίας θα μιλήσει για τον αγροτουρισμό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ