Καρδίτσα: Το Φανάρι τιμά τον Γάλλο αρχαιολόγο – επιγραφολόγο Bruno Helly

by admin
0 views

Την Κυριακή 2 Ιουνίου το πρωί στις 11 30 πμ στο Φανάρι , στο πρώην Δημαρχείο του Δήμου Ιθώμης, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φαναρίου το <<Κάστρο>> θα τιμήσουν τον Γάλλο ερευνητή, αρχαιολόγο – επιγραφολόγο,  κ. Μπρούνο Ελλύ (Bruno Helly )

Ο κ. Μπρούνο Ελί , ο οποίος αφιέρωσε περισσότερα από 55 χρόνια στη μελέτη της επιγραφικής, της ιστορίας και της τοπογραφίας της αρχαίας Θεσσαλίας και έχει δημοσιεύσει πλήθος σχετικών εργασιών, με το πολυετές έργο του έχει συνδράμει τα μέγιστα στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς  της Θεσσαλίας.                                                                                                                                          

Υπήρξε , δε, ένας από τους επιστήμονες οι οποίοι συνέβαλαν στην  προβολή του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ιθώμης του Φαναρίου που, εκτός των άλλων, είναι περιοχή παγκοσμίως γνωστή από τα ομηρικά έπη. Γιατί  η Ιθώμη, με την Τρίκκη και την Οιχαλία συμμετείχαν στην εκστρατεία της Τροίας με αρχηγούς  τους Ποδαλείριο και Μαχάωνα, οι οποίοι θεωρούνται και οι πρώτοι γιατροί της ανθρωπότητας.

 Πριν από την  εκδήλωση  κ. Μπρούνο  Ελλύ  συνοδευόμενος από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λυών κ. Ρ. Μπουσόν και εκπροσώπους των προαναφερθέντων Πολιτιστικών Συλλόγων θα επισκεφτεί  τον χώρο της Αρχαίας Ιθώμης. Είναι η  περιοχή, κυρίως, γύρω από το Κάστρο και το λόφο τού Φαναρίου,  όπου διασώζονται μνημεία πολιτισμών από τη  Μυκηναϊκή περίοδο έως σήμερα. Συγκεκριμένα  λείψανα μυκηναϊκών τειχών , τμήματα από μαρμάρινες κολώνες, κιονόκρανα των αρχαίων ναών  της Δήμητρας και του Απόλλωνα, Ρωμαϊκά ψηφιδωτά , το Βυζαντινό και Ενετικό κάστρο, το γκρεμισμένο τζαμί που κατέρρευσε του 1955 και τέλος ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου Σεραφείμ που είναι εκτός από Αγιομάρτυρας και πολιούχος της Καρδίτσας είναι και Εθνομάρτυρας.                                                                                                                                                                                    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ