Καρδίτσα: Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου σημεία αναφοράς για τον τουρισμό των Αγράφων

by admin
2 views

Απόλυτη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του διημέρου (25 – 26/5) Συνεδρίου σε Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου με θεματική ενότητα: “Θρησκευτικός και ιαματικός τουρισμός“, ενταγμένων στα πλαίσια του 11ου  Συνεδρίου Αγράφων, που διοργάνωσε η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με τον Δήμο Σοφάδων τους τοπικούς φορείς, την συνδιοργάνωση της Περιφ. Θεσσαλίας Π.Ε Καρδίτσας, την Π.Ε.Δ, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

Στην ιστορική Ρεντίνα αρχικά στην πανέμορφη πλατεία και στη συνέχεια στο Σχολείο (δωρεά Συγγρού 1912), το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλο το πρόγραμμα:   Χαιρετισμούς από Κοινότητα, τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημοσθένη Κατσή, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρώην Δήμαρχο Αγράφων κ.Βαγγέλη Κατσιφό, τους βουλευτές Γ. Κωτσό, Αριστοτέλη Σπάνια και Χρήστο Καπετάνο, τον Αντ/ρχη κ Κωνσταντίνο Τέλιο. Ομιλητής εκ μέρους την κυβέρνησης ήταν ο υφυπουργος Αγροτικής  Ανάπτυξης κ Διονύσης Σταμενίτης.

Καρδίτσα: Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου σημεία αναφοράς για τον τουρισμό των Αγράφων

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Χ, Βασίλης Τσαντήλας, αναφέρθηκε στα καίρια θέματα του ιστορικού χώρου των Αγράφων: Γέφυρα Μέγδοβα, Αντίθεση στα Αιολικά Πάρκα, Ανάδειξη και προστασία της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο αιδ. π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, κατέπληξε τους παρευρισκόμενους για την ευρύτητα και γνώση του θέματος. Η συνεργάτης του Περ/ρχη Θεσσαλίας κα Μάγια Τσόκλη, αναφέρθηκε στις σύγχρονες λειτουργίες του Τουρισμού και προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καταλυτική η παρουσία της προέδρου του Ε.Ο.Τ Άντζελας Γκερέκου η οποία αναφέρθηκε στο σημερινό τουριστικό προϊόν και τις δυνατότητες που έχει το ανέγγιχτο τοπίο συνολικά των Αγράφων. Επεσήμανε δε και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν με την αναγκαία συνεργασία όλων: Πολιτείας, Φορέων, Τοπικών Κοινωνιών. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Διονύσης Σταμενίτης Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε την προτεραιότητα αποκατάστασης της Θεσσαλίας και των Αγράφων από τις θεομηνίες και τη σημασία να στηριχθεί ο εναπομείναν πληθυσμός στα χωριά και τις παραγωγές. Ο Αντ/ρχης κ Κ. Τέλιος, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στην περιοχή και συνεχάρη τους διοργανωτές. Παρέμβαση έγινε και από τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών κατά των Αιολικών Πάρκων στα Άγραφα κ. Σταμέλο με κατάθεση σημαντικών στοιχείων.

Καρδίτσα: Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου σημεία αναφοράς για τον τουρισμό των ΑγράφωνΚαρδίτσα: Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου σημεία αναφοράς για τον τουρισμό των Αγράφων

Η πρώτη ημέρα τελείωσε με το καταπληκτικό παραδοσιακό χορευτικό “Το Χοροπάτημα” Σοφάδων.  Πριν την έναρξη, έγινε επίσκεψη στα τρία καταπληκτικά Μουσεία της Ρεντίνας: Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, Εθνικής και Αντίστασης και Λαογραφικό, όπως και τον ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου με το σπάνιο Τέμπλο και Αγιογραφίες, από τους κκ Παύλο Σταύρου, Βασίλη Τσαντήλα, Βαγγέλη Γώγουλο και Ευάγγελο Φλώρο.

Σε όλους προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες, προσφορά στην Ένωση, του Φόυρνου Αγράφων και του Συλλόγου Γυναικών Ρεντίνας. Ουσιαστική η βοήθεια πολλών Ρεντινιωτών και ιδίως του προέδρου του Συλλόγου Ρεντινιωτών Καρδίτσας κ Σεραφείμ Κούτρα και των κυριών: Νατάσας, Αμαλίας, Αθανασίας, Νικολέττας, Κωνσταντίνας κα.

ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στον Ιαματικό Τουρισμό και την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών: Λουτροπηγής, Δρανίστας “Σουλαντά”. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στον χώρο των Λουτρών με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων, επισκεπτών κα προσκεκλημμένων.

Τις εργασίες διεύθυνε το προεδρείο της Ένωσης και συντονίστρια την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κα Σούφλα Αλειφτήρα. Ο κοινοτάρχης κ Κατσαρός Γιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ο Δήμαρχος κ Κατσής, ξεδίπλωσε τους στόχους του και την απόφαση του να αξιοποιήσει συνολικά τις λουτροπηγές της περιοχής του. Ο κ Τσαντήλας θύμισε την επιτυχία του 4ου  Αν. Συνεδρίου στα Λουτρά το 1990 με την παρουσία Φλωράκη, Παπαζάχο, Μαγειρία και κάλεσε όλους να στηρίξουν την ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών.

Καρδίτσα: Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου σημεία αναφοράς για τον τουρισμό των ΑγράφωνΚαρδίτσα: Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου σημεία αναφοράς για τον τουρισμό των Αγράφων

Οι βουλευτές Αριστοτέλη Σπάνιας (ΝΔ), Μεταξάς Βασίλης (ΚΚΕ) και Μαρίνα Κοντοπόλη (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν τις θέσεις τους και στήριξη στις προσπάθειες των οργανωτών, όπως και ο Αν/ρχης κ. Τέλιος, η κ. Μάγια Τσόκλη και η πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου, που κατέθεσαν προτάσεις, πέρα απο την αξιοποίηση και την σύνδεση των πηγών με την ευρύτερη περιοχή και τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Αγραφιώτικη ζώνη. Ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ κ Λ. Λαμπράκος, δήλωσε τον θαυμασμό του για τον χώρο των Αγράφων και ότι στην Αμερική τα Άγραφα ομοματίζονται ως ΑΛΑΜΟ

Ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ Κ. Κουσκούκης, κατέθεσε σημαντικές προτάσεις για αξιοποίηση αλλά και την αξία του Ιαματικού Τουρισμού πέρα απο τις θεραπείες. Η καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής κα Όλγα Γκέρτση, μίλησε για τις αξίες του Γαστρονομικού Τουρισμού και των τοπικών προϊόντων. Ο κ Καραθάνος, ως πρόεδρος των οινοποιών Ελλάδος αναφέρθηκε στον οινοποιητικό Τουρισμό και δρόμους κρασιών. Και τις δύο ημέρες παρεμβάσεις έγιναν και από τους εκπροσώπους των Δήμων Αργιθέας, Καρπενησίου κκ Γραμμένο Κώστα και Ξενία Μάκη και εκπρόσωπο του ΕΒΕ κ Απόστολο Κηρύκο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ