Κανείς να μην υπονομεύει τις συνομιλίες για τη Γάζα

by admin
1 views

Εκτιμώντας πως η επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας φαίνεται «πιο κοντά από ποτέ» και ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην υπονομεύσουν τη διαδικασία.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει σε δήλωσή του πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπίνκεν μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή προκειμένου να υπογραμμίσει πως «με τη διαφαινόμενη πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, κανείς στην περιοχή δεν θα πρέπει με τις ενέργειές του να υπονομεύσει αυτήν τη διαδικασία».

«Νωρίτερα σήμερα, έλαβα μια ενημέρωση από τη διαπραγματευτική μου ομάδα επί του πεδίου στη Ντόχα και τους έδωσα εντολή να παρουσιάσουν τη συνολική πρόταση για τη γεφύρωση του χάσματος που παρουσιάστηκε, η οποία προσφέρει τη βάση για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρει ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση της 31ης Ιουλίου στην Τεχεράνη, που προκάλεσε τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς ο οποίος εμπλεκόταν στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εξάλλου το Ιράν να μην υλοποιήσει τις απειλές του για αντίποινα, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία για ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα επιβεβαιώσει την «ακλόνητη υποστήριξη στην ασφάλεια του Ισραήλ», συνεχίζοντας «τις εντατικές προσπάθειές μας για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας».

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν μια νέα πρόταση κατά τις συνομιλίες στη Ντόχα, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, ωστόσο η Χαμάς απέρριψε τους «νέους ισραηλινούς όρους». Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα θα επαναληφθούν στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα.

«Μίλησα ξεχωριστά με τον εμίρη [του Κατάρ] Σεΐχη Ταμίμ και τον πρόεδρο [της Αιγύπτου] Σίσι για να εξετάσω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη Ντόχα τις δύο τελευταίες ημέρες των συνομιλιών και εξέφρασαν την ισχυρή υποστήριξη του Κατάρ και της Αιγύπτου στην πρόταση των ΗΠΑ ως συνδιαμεσολαβητές σε αυτή τη διαδικασία», προσθέτει.

«Οι ομάδες μας θα παραμείνουν στο πεδίο για να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες και οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα συνέλθουν ξανά στο Κάιρο πριν από το τέλος της εβδομάδας. Θα μου υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις», αναφέρει ακόμα.

Παράλληλα σε ανάρτησή του στο X, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνει λόγο για «σοβαρές και εποικοδομητικές συνομιλίες», ενώ τονίζει ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σύμφωνα με τους όρους που παρουσιάστηκαν χθες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν

«Τις τελευταίες 48 ώρες στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ συμμετείχαν σε εντατικές συνομιλίες ως μεσολαβητές για την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων.

Αυτές οι συνομιλίες ήταν σοβαρές και εποικοδομητικές.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα συνέλθουν εκ νέου στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σύμφωνα με τους όρους που παρουσιάστηκαν σήμερα.

Ο δρόμος έχει πλέον οριστεί για ένα αποτέλεσμα που θα σώσει ζωές, θα φέρει ανακούφιση στον λαό της Γάζας και θα αποκλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ