Κακοκαιρία Μπόρις: Οκτώ νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στην Κεντρική Ευρώπη – Υπερχείλιση ποταμών και μαζικές εκκενώσεις

by admin
2 views

Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί. Η κακοκαιρία με το όνομα «Μπόρις» βρίσκεται πίσω από αυτή τη φυσική καταστροφή, με τις χώρες της Αυστρίας, Τσεχίας, Πολωνίας και Ρουμανίας να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών.

Καταστροφές στην Τσεχία

Στην Τσεχία, πάνω από 100 τοποθεσίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τα συνεργεία διάσωσης να εργάζονται αδιάκοπα για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Η ένταση των υδάτων παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, καθιστώντας το έργο των διασωστών εξαιρετικά δύσκολο. Όπως δήλωσε ο Μίροσλαβ Τσερνι, διασώστης που συμμετέχει στις επιχειρήσεις: «Απομακρύνουμε τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ή αρνήθηκαν να εκκενώσουν τις εστίες τους πριν την έλευση της μεγάλης πλημμύρας».

Πολλές από τις διασώσεις πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα.

(AP Photo/Petr David Josek)

Πολωνία: Δραματικές διασώσεις και καταστροφές

Στην Πολωνία, ολόκληρες εκτάσεις έχουν καλυφθεί από τα νερά, με την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γκλουτσολάζι να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Η γέφυρα αρχικά άντεξε, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε υπό την ένταση των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε την περιοχή και τίμησε το έργο των πυροσβεστών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σε μια δραματική διάσωση στο Ντερτζιστάβιτσε, τέσσερα αδέρφια και δύο σκυλιά απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα πλημμυρισμένα τους σπίτια, ενώ και ο πατέρας τους απομακρύνθηκε με ασφάλεια.

Κακοκαιρία Μπόρις: Οκτώ νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στην Κεντρική Ευρώπη – Υπερχείλιση ποταμών και μαζικές εκκενώσεις
(AP Photo/Petr David Josek)

Επιχειρήσεις καθαρισμού στη Ρουμανία

Στη Ρουμανία, οι κάτοικοι της κομητείας Γαλάτι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που έφερε το χαμηλό βαρομετρικό «Μπόρις» έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές. Οι κάτοικοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καθαρίσουν τις πλημμυρισμένες περιοχές, με τη βοήθεια εθελοντών. Ο Ράντου Βαλέριαν, εθελοντής από τη γειτονική πόλη Γαλάτι, δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε τον φίλο μας που έχει ανάγκη και μετά θα πάμε σε έναν άλλο συνάδελφο στο χωριό».

Η Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προσωρινά κοντέινερ για τη στέγαση των εκτοπισμένων, καθώς πολλές περιοχές έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

Κακοκαιρία Μπόρις: Οκτώ νεκροί και εκτεταμένες καταστροφές στην Κεντρική Ευρώπη – Υπερχείλιση ποταμών και μαζικές εκκενώσεις
(AP Photo/Petr David Josek)

Ιστορικές καταστροφές και ανάγκη για νέα μοντέλα πρόβλεψης

Η μετεωρολόγος Νικολέτα Ζιακοπούλου που μίλησε στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή UPDATE, σχολίασε την πρωτοφανή κακοκαιρία Μπόρις, η οποία έχει αφήσει βαθύ το στίγμα της σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης. Μιλώντας για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «ευτυχώς, μας επηρέασε ελάχιστα» και πως «σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξε κάτι το ιδιαίτερο» για τη χώρα μας.

Αντίθετα, η Κεντρική Ευρώπη βιώνει μια ιστορική κακοκαιρία με τεράστιες καταστροφές. «Δεν το συζητάμε, είναι ένας κυκλώνας», υπογράμμισε η κ. Ζιακοπούλου, προσδιορίζοντας ότι οι πλημμύρες και η υπερχείλιση των ποταμών αποτελούν το σημείο-κλειδί των φαινομένων. «Τα ποτάμια είναι το κρίσιμο σημείο. Σε αυτές τις περιοχές, δεν αρκούν πια τα προγνωστικά μετεωρολογικά μοντέλα. Χρειαζόμαστε και υδρολογικά», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι η υπερχείλιση των ποταμών λειτουργεί σωρευτικά, προκαλώντας μεγαλύτερες καταστροφές.

Σε ορισμένες περιοχές, όπως ανέφερε η κ. Ζιακοπούλου, καταγράφηκαν περισσότερες από 300 με 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα, «σχεδόν 5 με 6 φορές πάνω από τη μηνιαία μέση τιμή». Συγκρίνοντας την κακοκαιρία Μπόρις με την πρόσφατη κακοκαιρία Ντανιέλ, σημείωσε ότι ενώ στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί περίπου 800 τόνοι νερού ανά στρέμμα, στην Κεντρική Ευρώπη η ποσότητα ήταν σημαντικά μικρότερη, αλλά η επίδραση στα ποτάμια ήταν πολύ πιο έντονη λόγω της κλίμακας των υδάτινων ρευμάτων.

«Εδώ στην Ελλάδα έχουμε πιο μικρής κλίμακας ποτάμια», εξήγησε η μετεωρολόγος, «ενώ στην Κεντρική Ευρώπη, η υπερχείλιση των μεγάλων ποταμών είναι πολύ πιο καταστροφική». Έκλεισε με μια προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υδρολογικές μελέτες πριν από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.

Επιμέλεια: Χριστίνα Σιγανίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ