Κάμαλα Χάρις για την οπλοκατοχή: Αν κάποιος μπει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω

by admin
1 views

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μίλησε για την προθυμία της να χρησιμοποιήσει το όπλο της αν ένας εισβολέας εισέλθει στο σπίτι της .«Αν κάποιος σπάσει την πόρτα του σπιτιού μου, θα τον πυροβολήσω», είπε αστειευόμενη κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκδήλωσης στο Μίσιγκαν, με οικοδέσποινα την Όπρα Γουίνφρεϊ, την Πέμπτη.

Μετά από ένα γέλιο, η υποψήφια των Δημοκρατικών συνέχισε: «Μάλλον δεν θα έπρεπε να το είχα πει, αλλά το προσωπικό μου θα το χειριστεί αργότερα». Η Χάρις, η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεδρικής συζήτησης ότι είναι κάτοχος όπλου, επανέλαβε ότι υποστηρίζει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων. Ένα τέτοιο όπλο ήταν «κυριολεκτικά σχεδιασμένο ως εργαλείο πολέμου», είπε στην Γουίνφρεϊ. «Δεν έχει καμία θέση στους δρόμους μιας πολιτισμένης κοινωνίας».

Οι αντίπαλοι της Χάρις έχουν αρχίσει να επισημαίνουν όλο και περισσότερο τη στάση της σχετικά με τα όπλα, ως ένδειξη των μεταβαλλόμενων πολιτικών της θέσεων ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Ενώ την Πέμπτη υπογράμμισε την υποστήριξή της στην απαγόρευση των επιθετικών όπλων, ο συντονιστής της πρόσφατης προεδρικής συζήτησης του ABCNews σημείωσε ότι η Δημοκρατική πλέον δεν υποστηρίζει ένα πρόγραμμα «εξαγοράς» που θα ανάγκαζε τους κατόχους όπλων να παραδώσουν τα AR-15 και άλλα όπλα επιθετικού τύπου στην κυβέρνηση.

Οι προτάσεις για εξαγορά κέρδισαν έδαφος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών το 2020, με τη Χάρις να εκφράζει την υποστήριξή της τότε. «Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα εξαγοράς, και υποστηρίζω ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα εξαγοράς όπλων», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2019.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής συζήτησης, η Χάρις δεν εξήγησε άμεσα γιατί δεν υποστηρίζει πλέον την ιδέα της εξαγοράς.
Όταν η Γουίνφρεϊ τη ρώτησε αν υπήρξε κάτοχος όπλου «για αρκετό καιρό», η Χάρις απάντησε καταφατικά. Είπε ότι υποστηρίζει τη Δεύτερη Τροπολογία των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Ωστόσο, η Χάρις τόνισε ότι επιθυμεί αυστηρότερους νόμους για τα όπλα. Συνέχισε εξηγώντας γιατί υποστηρίζει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, επικαλούμενη το πρόβλημα των πυροβολισμών σε σχολεία στις ΗΠΑ.

«Είναι ανατριχιαστικό» για ένα παιδί να χρειάζεται να κάνει ασκήσεις για ένα τέτοιο περιστατικό, είπε η Χάρις. «Δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα», πρόσθεσε. Μετά από έναν από τους πιο πρόσφατους μαζικούς πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, ένας 14χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων σε λύκειο στη Τζόρτζια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Πέμπτης με την Γουίνφρεϊ – η οποία επίσης μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον περασμένο μήνα – η Χάρις δέχτηκε ερωτήσεις για θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία.
Διασημότητες, όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, συμμετείχαν στην εκδήλωση, η οποία παρακολουθήθηκε από περίπου 300.000 άτομα.
Η οπλοκατοχή της Χάρις έχει γίνει γνωστή από το 2019, όταν είχε δηλώσει: «Έχω όπλο για τον ίδιο λόγο που έχουν πολλοί άνθρωποι – για προσωπική ασφάλεια. Ήμουν εισαγγελέας καριέρας».

Ωστόσο, η οπλοκατοχή της έγινε αντιληπτή από πολλούς στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Γουίνφρεϊ, όπως παραδέχτηκε – κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεμαχίας με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν η πρώτη φορά που το ζήτημα τέθηκε σε μια συζήτηση για τις εκλογές του 2024.

Η Χάρις αρνήθηκε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο θα «κατασχέσει τα όπλα όλων», επισημαίνοντας ότι τόσο η ίδια όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Γουάλτζ, ένας ενθουσιώδης κυνηγός, κατέχουν όπλα. Ο Τραμπ, επίσης, κατείχε τρία όπλα, αν και έπρεπε να παραδώσει δύο από αυτά και να αντιμετωπίσει περιορισμούς στο τρίτο, αφού αντιμετώπισε κατηγορίες στη Νέα Υόρκη.

Η Χάρις ανέπτυξε επίσης τη στάση της σε πρόσφατη συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα, λέγοντας: «Εμείς που πιστεύουμε στην ελευθερία να ζούμε μακριά από τη βία των όπλων, θα περάσουμε τελικά μια απαγόρευση των επιθετικών όπλων, καθολικούς ελέγχους ιστορικού και νόμους “κόκκινης σημαίας”». Οι λεγόμενοι νόμοι «κόκκινης σημαίας» επιτρέπουν σε άτομα να αιτηθούν από δικαστή την κατάσχεση του όπλου ενός άλλου ατόμου, εάν κρίνεται ότι αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του ή για άλλους.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ