Ιταλία: Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση να μετονομαστεί σε «Σίλβιο Μπερλουσκόνι» το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου

by admin
12 views

Κατακραυγή και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μετονομάσει σε Σίλβιο Μπερλουσκόνι το κύριο αεροδρόμιο του Μιλάνου, Μαλπένσα. Η πολιτική καταιγίδα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη νότια Ιταλία ότι η εθνική αρχή πολιτικής αεροπορίας ENAC ενέκρινε αίτημα της περιφέρειας της Λομβαρδίας να μετονομαστεί το αεροδρόμιο Μαλπένσα προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 86 ετών, ως πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια είχε ηγηθεί τεσσάρων κυβερνήσεων και ήταν μία από τις πλέον διχαστικές προσωπικότητες της Ιταλίας της σύγχρονης εποχής.

Ιταλία: Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση να μετονομαστεί σε «Σίλβιο Μπερλουσκόνι» το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου
Φώτο Αρχείου – Ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi (AP Photo/Gregorio Borgia)

Οι κομματικοί του φίλοι και οι υποστηρικτές του τον επαινούσαν για τις επιχειρηματικές του ικανότητες, το χάρισμά του και τη συμβολή του στο οικονομικό και πολιτικό τοπίο της Ιταλίας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι χρησιμοποιούσε την πολιτική προς ίδιον συμφέρον.

«Η τελική απόφαση ανήκει στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και είμαι έτοιμος να βάλω την τελευταία υπογραφή, με περηφάνια και συγκίνηση», ανέφερε αργότερα ο Σαλβίνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας: «Στη μνήμη του φίλου μου Σίλβιο, ενός μεγάλου επιχειρηματία, ενός σπουδαίου Μιλανέζου και ενός σπουδαίου Ιταλού. Πάντα μαζί μας».

Η ανακοίνωση του Σαλβίνι προκάλεσε αστραπιαία κύμα αντιδράσεων από κόμματα και ομάδες της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στο να ονομαστεί ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους της Ιταλίας από μια τόσο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, η οποία είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη και κατά τη διάρκεια του δημόσιου βίου του είχε εμπλακεί σε πολυάριθμες νομικές διαμάχες και σεξουαλικά σκάνδαλα.

Οι Νεαροί Δημοκράτες της Λομβαρδίας, η νεολαία του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών σε όλη τη χώρα ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Στο κείμενο που συνοδεύει το αίτημα της συλλογής υπογραφών οι Νεαροί Δημοκράτες υποστηρίζουν ότι το αεροδρόμιο πρέπει να έχει ένα όνομα «που να ενσωματώνει αξίες ειλικρίνειας, ακεραιότητας και υπηρεσίας προς την κοινότητα», προσθέτοντας ότι «ο Μπερλουσκόνι δεν αντικατοπτρίζει αυτές τις αξίες, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες ποινικές καταδίκες που είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια».

Ιταλία: Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση να μετονομαστεί σε «Σίλβιο Μπερλουσκόνι» το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του ΜιλάνουΙταλία: Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση να μετονομαστεί σε «Σίλβιο Μπερλουσκόνι» το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Μιλάνου
Φώτο Αρχείου – Οι μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Μπερλουσκόνι ήταν συχνές κατά τη διάρκεια των πρωθυπουργικών του θητειών (AP Photo/Andrew Medichini)

Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων στη Λομβαρδία Νίκολα Ντι Μάρκο έγραψε στο Facebook ότι «στην Ιταλία, από την ονομασία των αεροδρομίων σύμφωνα με τα ονόματα των δικαστών που πολέμησαν τη μαφία, όπως ο Τζιοβάνι Φαλκόνε και ο Πάολο Μπορσελίνο, περάσαμε στον Μπερλουσκόνι, που για χρόνια είχε ντροπιάσει την Ιταλία στον κόσμο». Κατέληξε λέγοντας ότι η μετονομασία του αεροδρομίου Μαλπένσα σε Μπερλουσκόνι είναι «ένα σημάδι της ολοκληρωτικής παρακμής των ιταλικών θεσμών».  

«Και τι θα ακολουθήσει μετά; Η άφιξη στο Μιλάνο της Bunga Bunga Airlines;» σχολιάζουν με σκωπτική διάθεση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπερλουσκόνι.

Πηγή: Politico

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ