Ισραηλινή έκπληξη: Οι ισραηλινοί στόχοι μάχης στον Λίβανο δεν έχουν ενημερωθεί από την πρώτη εβδομάδα του πολέμου

by admin
12 views

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν πρόσφατα για την κατάσταση του πολέμου μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, επισημαίνοντας βασικές λεπτομέρειες που σημαίνουν την ισραηλινή απόφαση στο μέτωπο αφενός και τον ρόλο του Ιράν σε ό,τι συμβαίνει αφετέρου.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι οι ισραηλινοί στόχοι μάχης στον Λίβανο δεν έχουν ενημερωθεί από την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο 2023.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Maariv και μεταφράστηκε από το Lebanon 24, το μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ και πρώην αρχηγός του επιτελείου Gadi Eisenkot λέει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο πολέμου στον Λίβανο», υποδεικνύοντας ότι το σχέδιο παρέμεινε στη βασική του μορφή που καθορίστηκε στο την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, κατά συνέπεια, κανένας από τους στόχους του δεν επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τις αλλαγές στο έδαφος».

Ο Eisenkot μιλησε  για τους στόχους του πολέμου με τον Λίβανο και λέει: «Υπάρχουν 5 πολεμικοί στόχοι που εντοπίστηκαν την πρώτη εβδομάδα του πολέμου και τους υποστηρίξαμε πρακτικά, όμως η στρατηγική πραγματικότητα έχει αλλάξει δραματικά. και έχουμε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας  που έχουν εκκενωθεί από τα σπίτια τους, ενώ ο στόχος του πολέμου παρέμεινε ο ίδιος όπως καθορίστηκε από την πρώτη εβδομάδα της πραγματικής έκρηξης των μαχών στο μέτωπο για αυτο  η αποτροπή και η ετοιμότητα πρέπει να αλλάξουν σημαντικά».

Και πρόσθεσε: «Όπως έγινε γνωστό, στις ενδέκατες αυτού του μήνα έγινε μια συζήτηση για το αν θα έπρεπε να επιτεθουμε  ή όχι, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, υπήρχε στην πραγματικότητα μια πολιτική που προσπαθήσαμε να προωθήσουμε η κατάσταση του βορρά, αλλά «Δεν έγινε πραγματικότητα».

Με τη σειρά του, ο έφεδρος ταξίαρχος Yuval Bezek είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο FM103 ότι «το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει μια ιρανική στρατηγική που θέλει να παρασύρει το Ισραήλ σε έναν πόλεμο φθοράς» και πρόσθεσε: «Πόσο καιρό θα χρειαστούν οι πολίτες του βόρειου Ισραήλ για να να αποφασίσουν ότι θα μετακομίσουν σε άλλα μέρη.

Ο Μπεζέκ επέκρινε τη στρατηγική σκέψη στο εσωτερικό του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για να νικήσει το κίνημα της Χαμάς στη Γάζα και ένα άλλο για να προστατεύσει το βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο .Η εξίσωση από το Α έως το Ω. Υπάρχει μια ιρανική στρατηγική διορθωθεί αυτή η κατάσταση;

Και συνέχισε: «Η περιοχή της Μέσης Ανατολής που ιδρύθηκε μέσω των συμφωνιών Sykes-Picot κατέρρευσε το 2011, και αυτό που κάνουν οι Ιρανοί από τότε είναι να εγκαθιδρύσουν την ηγεμονία τους όπου μπορούν, και το έχουν κάνει στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τον Λίβανο, ενώ εμείς στο Ισραήλ έχουμε κλείσει τα μάτια μας».

Και πρόσθεσε: «Είδα μια πολύ συνεκτική ιρανική στρατηγική, αλλά δεν είδα μια ισραηλινή στρατηγική εναντίον της, η οποία πρέπει πρώτα να ανατρέψει την αντιστρατηγική».

Ακόμα Είπε: Αυτό που απαιτείται είναι μια στρατηγική εθνικής ασφάλειας, και αυτό απαιτεί μια περιφερειακή συμμαχία. Εάν το Ισραήλ επιτεθεί στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο αύριο το πρωί, το Ιράν θα ενεργοποιήσει τους Χούθι, τους Ιρακινούς και τους Σύριους. Ο πόλεμος είναι περιφερειακός, επομένως πρέπει να δημιουργήσετε μια περιφερειακή συμμαχία εδώ. Πρέπει να πούμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, αλλά μάλλον εναντίον της Δύσης.

Και κατέληξε: «Ο δρόμος μας είναι ένας: είτε θα νικήσουμε τις φιλοδοξίες του Ιράν, και αυτό απαιτεί θέληση και απαιτεί επίθεση στις μπροστινές θέσεις τους, είτε θα βρούμε τον Μεσαίωνα εδώ μετά από 50 ή 100 χρόνια».

Πηγή: Lebanon 24

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ