Ισραήλ: Το σενάριο «πυραυλικών επιθέσεων από Ιράν και νότιο Λίβανο για αρκετές ημέρες» επικρατεί, σύμφωνα με αξιωματούχο

by admin
1 views

Oι εικόνες φυγής από το αεροδρόμιο της Βηρυτού αντηχούν τον φόβο για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Πτήσεις ακυρώνονται αλλά πολίτες περιμένουν επί ώρες, να φύγουν. Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία Ισπανία και Ιταλία απηύθυναν νέες εκκλήσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατόν με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό να τους προτρέπει να φύγουν με οποιοδήποτε εισιτήριο είναι διαθέσιμο. Την ίδια ώρα και η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στη Βηρυτό κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν «αμέσως» τον Λίβανο

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης 210 3681017 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο. Η προηγούμενη σύσταση του Υπουργείου Εξωτερικών (29.7.2024) περί αποφυγής επισκέψεων και αναχώρησης επισκεπτών από τη χώρα παραμένει σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον έγκυρο ιστότοπο «Αxios», που επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, η ανάφλεξη μπορεί να γίνει ακόμη και τη Δευτέρα

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φίνερ. Επανέλαβε ωστόσο ότι «επείγει» να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δύο ημέρες αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

«Το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις στην περιοχή για να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη ανάγκη υπεράσπισης του Ισραήλ από μια επίθεση», είπε ο Φίνερ. «Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε διπλωματικά την κατάσταση, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα ήταν προς το συμφέρον οποιουδήποτε αυτή τη στιγμή».

Ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας στην Τεχεράνη

Το Ιράν θα χτυπήσει εσκεμμένα πολίτες του Ισραήλ, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ενώ ενδεικτικό της κρισιμότητας, χαρακτηρίζεται η πρώτη σε 20 χρόνια επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας στην Τεχεράνη «σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Το τελευταίο 48ωρο, είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και με τον Αιγύπτιο Υπ. Εξωτερικών. Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν διεμήνυσε σε άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδραση του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

Νωρίτερα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ιράν απέρριψε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων αραβικών χωρών να μετριάσει την αντίδρασή του στη δολοφονία του ανώτερου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, με φόντο τις αναφορές ότι οι ιρανικές αρχές ερευνούν τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν και επέτρεψαν τη δολοφονία στην ιρανική πρωτεύουσα.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Ισραήλ – Το σενάριο των πυραυλικών επιθέσεων από δύο μέτωπα

Καθώς οι ώρες περνούν αυξάνεται και η προετοιμασία στο Ισραήλ, την ώρα που η χώρα προσμετρά και τον παράγοντα της εσωτερικής απειλής που μπορεί προέλθει από μεμονωμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της χώρας, μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε απόψε στο δίκτυο NBC ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα σενάριο κατά το οποίο η ιρανική επίθεση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα συνδυάζει την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν – και μικρότερους πυραύλους που θα εκτοξεύσει η Χεζμπολάχ από τα σύνορα.

 «Επείγει» συμφωνία κατάπαυσης πυρός υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Την ώρα που ο διεθνής παράγοντας πιέζει τον Νετανιάχου να κλείσει το μέτωπο της Γάζας με μια συμφωνία, δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για φραστική σύγκρουση από τηλεφώνου ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο ίδιος ο Νετανιάχου φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο αποδοχής ειδικά δύο σημείων, της κατάργησης ενός διαδρόμου μήκους δέκα χιλιομέτρων τον οποίο έφτιαξε το Ισραήλ μοιράζοντας τη Γάζα στα δύο ώστε να μην μπορούν οι της Χαμάς να μετακινούνται και παράλληλα την αποχώρηση από το διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα με τη Γάζα.

Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» μετά τον υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό το Στρατού και τους επικεφαλείς των μυστικών υπηρεσιών προσετέθη προ ολίγου και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Γιτζχάκ Χέρτζογκ ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συμφωνία για την Γάζα «άμεσα» υπό το βάρος και της απειλής του Άξονα του Κακού όπως αποκάλεσε το Ιράν και τους συμμάχους του. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη να σταματήσει η εσωτερική αντιπαράθεση. 

Μπαράζ ρουκετών εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ  στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε από το Λίβανο, δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Νέες απειλές κατά του Ισραήλ εκτοξεύει η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης και όχι απο βόμβα τοποθετημένη στον ξενώνα όπου διέμενε, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα.

Φονικές επιδρομές στη Γάζα

Ισραηλινές επιδρομές νωρίς την Κυριακή είχαν ως αποτέλεσμα 25 άτομα να βρουν τον θάνατο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμό για εκτοπισμένους μέσα σε ένα νοσοκομειακό συγκρότημα, ενώ μια επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε από Παλαιστίνιο σκότωσε δύο άτομα σε προάστιο του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το AP.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ