Ισραήλ και Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία

by admin
1 views

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν παρότρυνε χθες Πέμπτη για άλλη μια φορά το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς να οριστικοποιήσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της κυβέρνησής του πως τα ζητήματα που εκκρεμούν έχουν διευθετηθεί κατά το 90%.

«Επαφίεται (…) στα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εναπομείναντα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αϊτή.

«Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της εξομάλυνσης» των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, είπε επίσης, κάτι που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να γίνει προτού τερματιστεί η θητεία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025.

Ακόμα υποσχέθηκε νέα ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης δήλωσε ότι σκοπεύει να υποστηρίξει την ανανέωση της εντολής του ΟΗΕ για τη διεθνή ασφάλεια ώστε να βοηθήσει την Αϊτή να καταπολεμήσει τις ένοπλες συμμορίες που έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας της χώρας, ενώ παρότρυνε τις κυβερνήσεις άλλων χωρών να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση διεθνούς δύναμης που άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι στη φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη βία συμμοριών.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια» και επίσης «χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό για να υποστηρίξουμε και να πραγματώσουμε τους σκοπούς αυτής της αποστολής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας στα γαλλικά «Nous sommes avec vous!» («είμαστε μαζί σας»).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ