Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ υπεύθυνη για τα νεκρά παιδιά» – Ζητεί από το ΝΑΤΟ να αποβάλλει την Τουρκία

by admin
1 views

Προς αποκλιμάκωση φαίνεται ότι βαίνει η κατάσταση στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, παρά τη δέσμευση του Νετανιάχου για σκληρά αντίποινα στη Χεζμπολάχ για το αιματηρό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, με θύματα παιδιά. Ο Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, και τόνισε τη «σημασία της αποτροπής της κλιμάκωσης» και την επίτευξη μίας διπλωματικής λύσης. Το ελληνικό Yπουργείο Εξωτερικών, πάντως, απευθύνει σύσταση για αποφυγή επισκέψεων σε Λίβανο, Ισραήλ, Παλαιστινιακά εδάφη και Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι η, υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε 12 παιδιά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για την επίθεση του Σαββάτου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γκάλαντ.

«Ο υπουργός Γκάλαντ σημείωσε ότι η επίθεση το Σάββατο αποτελεί σημαντική κλιμάκωση και ότι η πληρεξούσια του Ιράν Χεζμπολάχ θα θεωρηθεί υπεύθυνη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ καλεί το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία

Από την κατάσταση στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, πυροδοτείται και η «κόντρα» Τελ Αβίβ – Άγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε το ΝΑΤΟ να αποβάλλει την Τουρκία από μέλος του οργανισμού, σε μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Κυριακή (28/7) ότι «όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη, μπορούμε να μπούμε και στο Ισραήλ» με το Τελ Αβίβ να απαντά: «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Απλά αφήστε τον να θυμηθεί τι συνέβη εκεί και πώς τελείωσε».

Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ υπεύθυνη για τα νεκρά παιδιά» – Ζητεί από το ΝΑΤΟ να αποβάλλει την Τουρκία
(Photo by Jalaa MAREY / AFP)

Αποκλιμακώνεται η ένταση στο μέτωπο Ισραήλ – Λιβάνου αν και ο Νετανιάχου υπόσχεται «αυστηρή απάντηση»

Μετά από ακραία ένταση στη Μέση Σνατολή, με το Ισραήλ να υπόσχεται σκληρή τιμωρία της Χεσμπολάχ για το αιματηρό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν με θύματα παιδιά, η κατάσταση δείχνει ότι βαίνει προς αποκλιμάκωση. Οι διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς και τα αντίποινα του Ισραηλινού στρατού περιορίστηκαν προς το παρόν σε αεροπορικές επιδρομές και σφυροκόπημα των θέσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στα υψώματα Γκολάν το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 παιδιών και εφήβων της αραβικής κοινότητας των Δρούζων.

Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκεπτόμενος το σημείο της επίθεσης, υποσχέθηκε «αυστηρή απάντηση» στην οργάνωση, το στρατιωτικό σκέλος της οποίας θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που δείχνει να ρίχνει κάπως τους τόνους συγκριτικά με το τι ειπώθηκε την Κυριακή. «Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά μας (…)», είπε. «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει, και δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι».

Ωστόσο, ο Νετανιάχου δεν ήταν ευπρόσδεκτος από όλους. Ομάδα περίπου 200 ατόμων διαδήλωσαν κατά της παρουσίας του με συνθήματα όπως «Τώρα θυμήθηκε τα Γκολάν;», «Είναι εχθρός όλων μας», «Φύγε» και «Δολοφόνε».

Παντως, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού συνεχίζουν να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, καθώς εγείρονται πλέον ζητήματα ασφάλειας για την αεροπλοΐα πάνω από τον Λίβανο. Συνεχείς είναι και οι αναβαθμίσεις ταξιδιωτικών οδηγιών από πολλές χώρες, οι οποίες προτρέπουν τους υπηκόους τους να φύγουν άμεσα από το έδαφος του Λιβάνου.

Παράλληλα, λιβανικά Μέσα μεταδίδουν ότι η Χεζμπολάχ μετακινεί πυραύλους ακριβείας, εν αναμονή του χτυπήματος του Ισραήλ για να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η στάση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει και ότι δεν επιθυμεί έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, αλλά αν ξεσπάσει πόλεμος, θα πολεμήσει «χωρίς όρια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ